Hae
Arjen suklaasuukkoja

Mikä on 3-vuotiaalle hyvä aika olla päiväkodissa?

Tätä olen joutunut pohdiskelemaan, kun meillä Lucalla on taas vaihteeksi sellainen vaihe, että ei se päiväkoti oikein häntä huvittaisi. Olen tottunut siihen, että aamulla unisena päiväkotiin lähtö ei häntä vielä innosta (vasta kun leikkinyt hetken kotona aamupalan jälkeen), mutta nyt kuvioihin on tullut mukaan se, että hän jo illalla puhuu, ettei hän sinne haluaisi lähteä.

Olen jopa miettinyt, että eikö poika tykkää olla päiväkodissa lainkaan, mutta hän kuitenkin iloisena sieltä sitten aina kotiin tulee, joten ei siitä varmaankaan kyse ole. Muutenkin Lucan sanomiset on sellaista, että ”äiti, minä en aina tykkää olla päiväkodissa” ja että ”haluan pitää vaihteeksi tänään kotipäivän”.

Yritän selittää lapselle sitten, että päiväkodissa on kivaa ja kaverit odottavat, että äidin täytyy tehdä myös töitä, vaikka ei aina huvittaisi lainkaan. Ja että viikonloppu on kohta edessä ja sitten päiväkoti on kiinni, eikä sinne mennä ja ollaan kotona.

Jotenkin toivoin, että kuuden tunnin päivittäinen hoitoaika olisi sellainen pituus, että lapsi päiväkodissa sen ajan ilolla olisi ja aina reippaasti sinne lähtisi, mutta kun ei niin ei. Harmittaa, kun poika puhuu, että hän on aina päiväkodissa. Olenkin kertonut, että hänen päivänsä siellä eivät ole täysiä, vaan ehdimme aina aamuin illoin olla yhdessä ja leikkiä myös kotona.

Olen kuitenkin miettinyt, että pitäisikö päiväkotiviikko lyhentää neljään päivään. Olen huomannut, että monet muut lapset Lucan ryhmässä käyvät vain lyhyttä päivää neljänä päivänä viikossa. Ehkä tätä voisi koittaa jopa ennen kesälomaa. Ainakin sitten jos ongelma vain jatkuu, mutta toisaalta en haluaisi lapselle opettaa, että hän saa päättää tällaisista asioista.

Onneksi siihen kesälomaan päiväkodista, eli juhannusviikon alkuun, ei taida olla kuin seitsemän viikkoa, joten ei tässä kauaa tarvitse enää tätä pälväkotirumbaa pyörittää. Samalla lähenee myös oma kesäloma ja päästäänkin pojan kanssa sitten yhdessä mökille sekä muutenkin puuhaamaan kaikkea kesäkivaa. Näiden positiivisten mietteiden avulla täytyy asian kanssa pärjäillä.

Ihanaa tätä viikkoa ja nähdään instagramissa 😘

6 kommenttia

 1. Jasmin kirjoitti:

  Hyvä teksti! 💜

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

 2. suvimaarit kirjoitti:

  Kiitos 😘

 3. colouroutsidethelinesblogi kirjoitti:

  Meillä on ollut nyt tosi paljon samaa, tosin nelivuotiaalla. Muutaman kerran ollaan tehty niin, että ollaan pidetty perjantai vapaata, jos päiväkotiviikko on selvästi ollut raskas.

  Meillä tosin tällä hetkellä se on sellaista, että ensin kotona valitetaan, että en halua mennä päiväkotiin ja kun menen hakemaan niin hän ei haluaisi lähteä kotiin. Eli se on se lähtemisen tuska mikä selvästi nyt vaivaa.

  Innolla odotetaan täälläkin kesälomaa. Mulla ei ole kesän jälkeen edes töitä tiedossa (ainakaan vielä), joten päiväkotiaikaa varmaan typistetään puoleen siitä mitä se nyt on. Katsotaan haluaako lapsi sitten enemmän sinne päiväkotiin, kun ”joutuu” olemaan niin paljon mun kanssa kotona.

 4. suvimaarit kirjoitti:

  Helpottava kuulla, että muissa perheissä on samanlaatuisia asioita mietittävänä. Eihän tämä kodin ja päiväkodin yhtälö aina helppo ole. Lapsen parhaaksi täytyy vain yrittää asiaa ratkoa. Tänä aamuna esimerkiksi poika piiloutui leikkihuoneen telttaan ja kieltäytyi lähtemästä päiväkotiin. No, suostuttelua se vaati, mutta päiväkotiin lähdettiin tänäänkin 😅 Ihanaa loman ja kesän odotusta myös teidän perheelle 😘

 5. Carita kirjoitti:

  Oma 2-vuotias tyttäreni on hoidossa 8h päivässä. Hän viihtyy erinomaisesti ja lähtee hoitoon aina mielellään. Itse koitan aina puhua päiväkodista positiiviseen sävyyn. Lapsihan näistä asioista ei voi toki päättää, mutta lapset ovat kaikki erilaisia ja varmasti erilaisia vaiheita päiväkotitaipaleella voi tulla.

  • suvimaarit kirjoitti:

   Näinhän se on, että erilaisia vaiheita tulee. Meillä myös on ollut jaksoja, että hoitoon on lähdetty innostuneena ja tosi mielellään. Välillä taas, kuten nyt, pojalla on sitten näitä toisenlaisia mietteitä. Täytyy vaan odotella kärsivällisesti, että mieli taas muuttuu ja jaksaa tsempata siihen asti 😅

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *