Hae
Arjen suklaasuukkoja

Kotihoidontuki on lapsen etu, eikä sitä saa lopettaa

Tulin hyvin surulliseksi, kun luin artikkelin, jonka mukaan ministeriön tutkijaryhmä esittäisi kotihoidontuen poistamista. Taustalla on ajatus, että poistolla voitaisiin lisätä etenkin naisten työllisyyttä noin 10 000 hengellä ja uudistus edesauttaisi etenkin naisten työllisyyttä. Artikkeliin pääset täältä.

Ottamatta nyt sen enempää kantaa näihin hienoihin ajatuksiin esityksen taustalla, niin pakostakin tulee mieleen, että unohtuiko se pieni lapsi tutkijaryhmältä jonnekin? Onko siis tarkoitus, että vauvat aloittavat päivähoidon kodin ulkopuolella alle vuoden ikäisenä? Aivan kamalaa! Jos näin on, niin ei tässä pieniä lapsia ole kyllä ajateltu lainkaan. Mielestäni kotihoidontuki suojaa etusijassa pienen lapsen etua.

Kun peilaan tätä ehdotusta omaan tilanteeseen pienen 3-vuotiaan pojan äitinä, niin en olisi mitenkään voinut laittaa lastani yhtään aiemmin päiväkotiin. Nytkin hän käy päiväkotia kuusi tuntia päivässä ja itse olen tehnyt työnantajan kanssa sopimuksen osittaisesta hoitovapaasta.

Miten ihmeessä olisin voinut laittaa ujon, vierastavan ja äidissä kiinni olevan taaperon vieraiden hoidettavaksi? Vastaus on, että en mitenkään. Olisin todennäköisesti harkinnut vakavasti irtisanoutumista asiantuntijan työstäni, johon minulla on yliopistotason tutkinto, ja harkinnut jääväni tilapäisesti kokonaan kotiäidiksi.

Ymmärrän, ettei kaikille perheille tai lapsille sovi sellaiset arvovalinnat, joita itse olen aikanani tehnyt. En myöskään ajattele, että hoitovapaalle jääminen olisi kaikille perheille oikea ratkaisu. Kaikki tietävät oman parhaimpansa, eikä nyt ole tarkoitukseni kritisoida ketään toista äitiä. Puhun nyt pelkästään omasta perheestäni ja meille kotona oleminen oli ainoa oikea valinta.

Jos syntyvyyden laskusta ollaan huolissaan, niin en tiedä onko tämä oikea keino motivoida naisia lisääntymään. Itselleni pelkkä ajatus kotihoidontuen lopetuksesta on niin kauhistuttavaa, ettei mahdollinen lapsi numero 2, mahdu ajatuksena edes samalle planeetalle.

Mielenkiinnolla jään silti odottamaan tätä ministeriön tutkijaryhmän esityksen julkaisua ja sitä miten he perustelevat lisääntyvän naisten työllisyyden. Lisääkö se tosiasiallisesti työpaikkojen määrää vai mikä kasvun syynä olisi? Tämä varmaankin selviää aikanaan.

Itse olen saanut viettää elämäni onnellisimmat vuodet kotona lapseni kanssa, enkä päivääkään vaihtaisi pois. Jotain ei vain voi rahassa mitata ja onneksi olen saanut tämän valinnan aikanani tehdä.

Ihanaa loppuviikkoa ja nähdään myös instagramissa ?

3 kommenttia

  1. Vierailija kirjoitti:

    Olen samaa mieltä, että kotihoidontuen poistaminen on aivan hullu ratkaisuehdotus nykytilanteessa. Toisaalla huudellaan lapsentekotalkoisiin ja samalla leikataan lapsiperheiden tukia ja etuuksia. Aivan älytöntä touhua. Helsingin kotihoidontuen kuntalisän poistokin oli mielestäni aivan törkeä homma. Myös minä olen hyväpalkkaisessa asiantuntijatyössä, josta voin tarvittaessa irtisanoutua hoitamaan lasta kotona vaikka sitä ei tuettaisi mitenkään. Monelle kuitenkin kotihoidontuki on ainoa mahdollisuus lapsen kotihoitoon. Tosin minuakin tuo logiikka ihmetyttää, että miten koronavuoden lomautusten ja irtisanomisten jälkeen työllisyyttä lisätään lisäämällä työvoimaa (äidit) eikä työpaikkoja…

  2. suvimaarit kirjoitti:

    Mielenkiintoista lukea miten tätä sitten ehdotuksessa perustellaan, mutta oudolle ja todella hämmentävälle kuulostaa.

  3. AM kirjoitti:

    Olen järkyttynyt. Minulla on reilu 1v taapero kotona, kotihoidossa 3v asti. En halua laittaa lasta hoitoon, sillä hän on niin pieni ja olen itse varhaiskasvatuksen opettaja. Eli jos lapsia tulee lisää niin pitää laittaa 9kk vauva muiden hoidettavaksi? Ja mitä minä teen, hoidan muiden vauvoja? Siinä vaiheessa pitää varmasti perustaa joku oma hoitorinki ja hoitaa oman lapsen lisäksi paria kolmea lasta, jotta saa pitää omansa kotona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *