Hae
Arjen suklaasuukkoja

Päiväkodin aloittaminen alle 3-vuotiaana voi lisätä lapsen käytöshäiriöitä

Minä annan seisaaltani aplodit tutkijatohtori Aino Saarisen tutkimukselle, jonka mukaan päiväkodin aloittaminen alle 3-vuotiaana voi lisätä lapsen aggressiivista käytöstä. Aivan upeaa ja loistavaa sekä todella virkistävää lukea vaihteeksi tällaista tekstiä kaiken vaaleanpunaisen hötön keskellä, jota varhaiskasvatuksen maailmasta yleensä Suomessa uutisoidaan.

Tutkimus on loistava jo pelkästään siksi, että tällaisista asioista ei Suomessa puhuta, vaikka pitäisi. Miksi Suomessa varhaiskasvatus on nostettu ”pyhän lehmän” asemaan, jota hiemankin kritisoivat haluttaisiin hiljentää heti. Sitten kun toiseen suuntaan tehdyistä tutkimuksen tuloksista halutaan kertoa, niin se on jotenkin kohauttavaa. Näin ei pitäisi olla, vaan molempiin suuntiin kallistuvat tutkimukset pitäisi olla yhtä hyväksyttäviä.

Itse olen pohtinut aiemminkin blogissani kuuluuko alle 3-vuotias lapsi päiväkotiin? Joskus silloin, kun Luca oli 2-vuotias ja yksi lapsi toisensa jälkeen tuttavapiiristämme aloitti päivähoidon. Vastaus oli silloin, että ihanteellisessa maailmassa ei missään nimessä, mutta onko mieleni muuttunut nyt, kun oma poikani on todellakin aloittanut taipaleensa varhaiskasvatuksen ihmeellisessä maailmassa.

Oikeastaan ainoa muutos mielipiteessäni on, että se on entisestään vahvistunut. Onneksi olin niin fiksu, etten laittanut lastani päiväkotiin ennen kuin oli aivan pakko. Ja nytkin haluan pitää päivät aivan minimissä ja niiden kestot mahdollisimman lyhyinä, ehkä lähinnä kerhopäivää muistuttavina. Tällä järjestelyllä haluan varmistaa lapseni voivan hyvin ja sen, että pääpaino pojan arjesta säilyy kotona.

Ennen kuin kukaan varhaiskasvatuksen alalla työskentelevä pahoittaa turhaan mielensä, niin totean, että Suomen varhaiskasvatuksen koulutus ja opettajat ovat aivan valiojoukkoa. Ongelma on vain, että heitä on liian vähän, jotta he pääsisivät hyödyntämään ammattitaitoaan päiväkodeissa kunnolla. Liian isot ryhmät suhteessa liian vähäiseen hoitajamitoitukseen on Suomessa todellinen ongelma etenkin silloin, kun on kyse alle 3-vuotiaista pienistä lapsista, joiden tunne-elämä on vasta kehittymässä, eikä yhteisleikit onnistu millään tasolla. Minun kritiikkini kohdistuu siis olosuhteisiin, joihin heidät on laitettu työskentelemään. Kannatan siis varhaiskasvatusta, mutta siten, että hoitopäivän pituus on suhteessa lapsen ikään ja kehitystasoon.

On upeata, että myös Suomessa lopultakin keskustellaan myös tästä toisesta näkökulmasta, että varhaiskasvatus ei ole lapselle automaattisesti onni ja autuus. Kiitos siis Aino Saarinen tästä avauksesta ja toivotaan, että tämä olisi vasta alkua Suomessa tämänlaiselle todella tarpeelliselle keskustelulle.

Ihanaa perjantaita, viikonlopun alkua ja tavataan myös instagramissa ?

12 kommenttia

 1. Maria kirjoitti:

  Hyvin kiteytetty! ?? Olen täysin samaa mieltä kanssasi.

 2. Supi kirjoitti:

  Toivoisin, että tutkimusta referoidessa siitä kerrottaisiin tuloksista kokonaisuudessaan. Saarisen väitöstutkimuksessa ikä yksistään ei lisännyt riskiä aggressiiviseen käytökseen, vaan siihen tarvittiin myös esim. suuri ryhmäkoko, tiheästi vaihtuvat hoitajat jne. Tän tutkimuksen uutisointi on vaan tehty turhan kärjistävällä otsikoinnilla, jossa mukaan on vedetty vain ikä, mutta itse tutkimukseen tutustumalla löytyy myös ne muut tekijät.

  Varsinkin tällaisen maailman aikaan, jossa esim. populismi, kärjistykset yms. uppoaa ihmisiin valitettavan helposti ja medialukutaito on liian monella kateissa, niin pitäisi kertoa tutkimuksen tuloksista kaikki puolet, otsikoida fiksusti yms., niin ei menis mutkat liian suoriksi, eikä tulis vääriä tulkintoja tai tuettais vain sitä omaa näkemystä. Sillä tavalla saataisiin huomattavasti realistisempi kuva ja siten tuettais myös vastuullista uutisointia ja ylipäätään tekstin tuottamista.

  • suvimaarit kirjoitti:

   Asioilla on aina monta puolta, joita pohdinnassa pitää ottaa huomioon. Mielestäni tämän tutkimuksen pointit on kuitenkin uutisoitu selkeästi ja kokonaiskuvan saa hyvin tutkimuksen johtopäätöksistä.

 3. Suvi kirjoitti:

  Olisi hyvä lisätä linkki siihen tutkimukseen josta puhutaan.

  • suvimaarit kirjoitti:

   Jokainen löytää varmasti helposti, jos kokonaisuudessaan haluaa tutustua, onhan uutisointi ollut niin laajaakin. Mutta on kyllä mielenkiintoinen tutkimus, josta halutessaan saa paljon pohdiskelun aihetta ?

 4. Anneli kirjoitti:

  Siis supi tarkoitti varmasti että sun vastuu bloggaajana olisi ollut avata tarkemmin kaikkia noita tekijöitä ja olen hänen kanssaan kyllä samaa mieltä. Nyt annat ymmärtää että vain ikä olisi tässä vaikuttava tekijä ja teksti on aikas leväperäinen, koska tällaisenaan se vääristää alkuperäisiä tutkimustuloksia. Myös se linkki ja muut lähteet on asiallista edes laittaa kunnolla, jos ei kerran itse jaksa tarkemmin referoida.

 5. suvimaarit kirjoitti:

  Voi onpa ikävää, että tekstin pointti meni sinulta noin pahasti ohi. Tarkoitus ei ollut ottaa kantaa itse tutkimuksen tulokseen, vaan antaa aplodit sille, että joku ylipäänsä jollakin lailla uskaltaa tällaista lausua ja tuo myös esille varhaiskasvatukseen liittyviä negatiivisia asioita. Bloggaajana bloggaan omista ajatuksistani ja tiedän vastuuni, mutta kiitos silti muistutuksesta ❤

 6. Johanna kirjoitti:

  Tää tutkimus on uutisoitu ihan väärin. Itse en ole kyseistä tutkimusta lukenut mutta olen siinä käsityksessä että se pohjautuu pelkästään ulkomaiseen materiaaliin. Eri maiden varhaiskasvatusta taas ei voi millään muotoa vertailla. Vaikka Suomessakaan suhdeluku ei mielestäni ole mitenkään kohdallaan (7 lasta per aikuinen ja alle 3v lasketaan kertoimella1,75) niin se on käsittääkseni maailmanlaajuisesti laskettuna poikkeuksellisen matala. Lisäksi Suomessa varhaiskasvatuksessa tulisi toimia päivän aikana pienryhmissä ( lasten iästä riippuen 4-7 lapsen ryhmissä). Tietenkään tämä pienryhmätoiminta ei aina ja kaikkialla oikeasti toteudu. En sano etteikö päivähoito voisi lisätä pienten lasten aggressiivisuutta mutta tämä tutkimus ei sitä ( Suomen osalta) todista.

 7. suvimaarit kirjoitti:

  Tulkintoja ja tutkimuksia on monia, kotimaisia ja kansainvälisiä. Itse korostan vielä, että kannatan varhaiskasvatusta, mutta tiettyjä puutteita siinä Suomessa on kuten hoitajamitoutus. Itse toivon myös paljon, että yksiköt säilyy pieninä ja esim. lasten lähipäiväkodit säilyvät ❤

 8. Opettaja kirjoitti:

  Kiitos kirjoituksesta! Arvostan että olet tuonut kirjoituksissasi ääntä myös kotihoidon puolesta.

  Tämä on jännä kun aikuset alkaa heti puolustelemaan ja selittelemään, miksi jokin tutkimuksilla todettu fakta lasten kehityksessä ei olisikaan totta meillä. Aikuset suuttuvat kun tikulla sohaistaan heidän omaan mukavaan elämäänsä… Tässä tutkimuksessa tuodaan julki Lapsen näkökulmaa, mitä tressi voi vaikuttaa. Lapsen kehitys ja aivorakenne on sama meillä ja muualla ja todettu on että liiat tressitasot jättää muistijälkiä pienen lapsen aivoihin ja voi vaikuttaa käyttäytymiseen myös myöhemmällä iällä. Ei tässä ole tarkoitus kiusata ketään, vaan tuoda julki lapsen näkökulmaa, kosja he eivät itse sitä osaa 1-2 vuotiaana pitkän päiväkotipäivän jälkeen varmasti sanoittaa. Huvittavinta kun heikomman ääni tuodaan esille, alkaa valtava selitysten kirjo miksei näin meidän lintukoto Suomessa voisi olla.

  Ja tässä ei vähätellä yhtään päiväkodin henkilökuntaa ja laatua, vaan minä lastentarhanopettajana ja moni muu kasvattaja on tiedostanut tämän aina, jo sieltä kun opiskeltu lapsen kehitystä.

  Ollaan heikomman puolella, lasten! Päiväkoti tuo paljon hyvää, mutta fakta on että isot lapsiryhmät(kyllä! Ovat myös Suomessa ikätasoon nähden liian suuria!) ja pitkät hoitopäivät ovat lapsille myös tressaavia, toiset kestävät sen paremmin, toiset huonommin.

  Suomen rakenne on vinossa, täällä arvostetaan ja ajetaan nopeaa työelämään palaamista, ja arvostus kotihoitoa kohtaan vähenee. Kaikilla ei ole mahdollisuutta olla kotona pitkään, eikä ns. ”pää kestä olla kotona” sekin tosiallinen fakta. Mutta se ei vähennä tutkimuksen tuloksien faktoja lapsen näkökulmista.

  Tässä hyvä kirjoitus aiheesta:

  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007609197.html

  • suvimaarit kirjoitti:

   Todella hieno kommentti ja olet täysin ymmärtänyt mitä tällä kirjoituksella olen hakenut. Joo, ehkä tässä on sohaistu mehiläispesää, mutta joskus sekin on tarpeellista ja pitäähän lapsen näkökulmasta puhua myös. Siitä millaisia tutkimuksia löytyy myös Suomen varhaiskasvatuksen rakenteen negatiivisista puolista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *