Hae
Arjen suklaasuukkoja

Takapakkia päiväkotiin lähdössä

Minä luulen, että ehdin hurrata liian aikaisin päiväkodin suhteen. Nyt näyttääkin ikävästi sille, että lapsi ei lähdekään enää niin mielellään aamuisin päiväkotiin. Aamuisin ensimmäiset sanat Lucan suusta on lähes poikkeuksetta, että ”äiti en halua päiväkotiin”.

Syitä voi olla muutokseen monia. Yksi syy voi olla niinkin yksinkertainen kuin pojan aamu-unisuus, eikä häntä huvittaisi herätä ennen kuin päivä on kunnolla valjennut. Eipä sitä itsekään ole kovin energinen pimeällä ja haluaisi lähinnä vetää peiton korville ja jatkaa kauneusunia.

Luulen kuitenkin, että syy ei ole ihan näin helppo, vaan, että Luca on tajunnut nyt päiväkodin olevan oikeasti osa meidän jatkuvaa arkea. Sellainen alun uutuuden viehätys on hävinnyt, vaikka toisaalta tuttuja kavereita on alkanut tulla.

Olen kertonut pojalle, että hänen päiväkoti-päivänsä on lyhyt verrattuna moneen muuhun lapseen. Hän saa aina syödä aamuapalan kotona ja että äiti ajaa hänet päikkyyn vasta yhdeksäksi, kun lapsilla on aamupäivän puistoon lähdön aika. Lisäksi pystyn hakemaan hänet ajoissa joko iltapäiväpiirin jälkeen tai suoraan iltapäiväpuistosta. Luca nämä asiat ymmärtää ja tietää, että hänet aina haetaan kotiin, mutta silti aamuisin on haluttomuutta päiväkotiin lähteä.

Olen myös miettinyt sitä, että onko haluttomuus väsymyksestä johtuvaa. Päiväkodin käynti kuormittaa selvästi lasta ja hän on kuitenkin vasta nippa nappa 3-vuotta. No, Suomessa oikeus olla täysiaikaisella hoitovapaalla päättyy lapsen täyttäessä 3-vuotta, joten osittaisella hoitovapaalla ja lyhennetyllä päiväkoti-päivällä nyt sitten mennään.

Toivottavasti tämä olisi ohimenevä vaihe ja pojasta löytyisi taas aamuisin iloa tulevasta päiväkodin päivästä. Onneksi kuitenkin, kun sitten päivökodin portille asti pääsemme, niin Luca soittaa aina reippaasti ovikelloa ja ilahtuu selvästi nähdessään tutun hoitajan kasvot sekä kaverit valmiina puistoon lähdössä. Samoin haun aikana minua odottaa iloinen lapsi ja käymme päivää läpi yhdessä.

Saapa nyt sitten nähdä miten loppusyksy menee ja ensi kuussahan koittaa jo päiväkodin joululoma, jolloin saadaan pitää ruhtinaallinen kolmen viikon tauko kokonaan päiväkodista. Sitten mennään mummolaan joulun viettoon, nukutaan pitkään, leikitään kotona ja ulkona sekä muutenkin tehdään kaikkea kivaa!

Ihanaa isänpäivän viikonloppua ja toivottavasti tavataan myös instagramissa ?

5 kommenttia

 1. Milli kirjoitti:

  Puhut osittaisesta hoitovapaasta, mutta sillä voi Kelan mukaan olla vain 1. tai 2.luokkalaisen vanhempi. Mitä tarkoitat siis? 🙂

  • suvimaarit kirjoitti:

   Hei Milli, osittaisella hoitovapaalla saa olla vanhempainrahakauden jälkeen siihen asti, kun lapsi on päättänyt toisen kouluvuotensa (heinäkuun loppuun), ja osittainen hoitovapaa toteutuu joko päivittäisen työajan lyhennyksellä tai viikottaisen työpäivien lyhennyksellä. Lue lisää esim. täältä: https://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/muut-vapaat-tyosta/perhevapaat/osittainen-hoitovapaa
   Itse tarkoitat varmaan osittaista hoitorahaa, jota Kelasta voi saada ainoastaan, kun tekee lyhennettyä työpäivää lapsen ollessa luokilla 1-2. Lue esim. täältä: https://www.kela.fi/osittainen-hoitoraha
   Erona on siis, että osittaisesta hoitovapaasta ei saa korvausta Kelalta, mutta oikeus on silti lakiin perustuva, eikä työnantajalla ole lähtökohtaisesti oikeutta sitä työntekijältä kieltää. Ainoastaan, jos töiden järjestelystä aiheutuisi merkittävää haittaa.

 2. PM kirjoitti:

  Oikeus on olla kaikista 2lk pienemmistä, MUTTA yli 3 vuotiaasta ei vain saa kelan tukea enää. Paitsi sitten 1lk ja 2lk. Ellei ole jotain speciaalia kuten pidennetty oppivelvollisuus tms.

 3. Milli kirjoitti:

  Kiitos kattavasta vastauksesta! 🙂

 4. suvimaarit kirjoitti:

  ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *