Hae
Arjen suklaasuukkoja

Pojan topakka no -sana ja muita kaksikielisen päiväkodin vaikutuksia

Meillä on käyty elokuun alusta asti Espoon Matinkylässä sijaitsevaa kaksikielistä päiväkotia. Tämä tarkoittaa sitä, että päiväkoti on enemmän kuin kielikylpy-päiväkoti, mutta vähemmän kuin kokonaan englanninkielellä toimivat kansainväliset päiväkodit. Lucan päiväkodin ryhmässä on sekä englanninkielellä että suomenkielellä toimiva varhaiskasvattaja ja kaikki päiväkodin hoitajat puhuvat tarvittaessa suomea lapselle hätätilanteessa tai jos yhteisymmärrystä ei muuten löydy.

Tämä malli oli itselleni aivan vieras, mutta tarkan harkinnan ja tutustumisen jälkeen tähän silti päädyimme. Myönnettävä on, että olin alkuun hieman epäileväinen mallin toimivuuden suhteen, mutta onneksi olin todellakin väärässä. Tosin päiväkoti-maailma oli kaiken kaikkiaan minulle niin vierasta, etten oikein tiennyt yhtään mitä realistisia odotuksia olisin voinut tälle kohtuudella asettaa.

Nyt kun päiväkotia on käyty 2,5 kuukautta, niin pojan sanavarastoon on alkanut tulla luontevasti englanninkielisiä sanoja. Pienen uhmaiän noustua esille, erityisesti sana no tulee topakan luontevasti Lucan suusta. Muita englanninkielisiä sanoja, joita pojan suusta usein kuulee on esimerkiksi bye bye, hello, yes, nose, head ja thank you sekä kaikki värien nimet.

Ajattelin aluksi, että tällaisen kaksikielisen päiväkodin suurin hyöty olisi erilaisiin kieliin ja kulttuureihin tutustuminen, niiden luontevaksi tuleminen sekä maailmankuvan avartuminen. Yllättävän hyvin kuitenkin myös englanninkielisiä sanoja on alkanut Lucan sanavarastoon ilmestyä. Tästä olen positiivisella tavalla ihmeissäni. Lapsen oppimiskyky on todellakin ihmeellisen nopea ja muistin kehittyminen ja asioiden haltuunotto myös.

Itselleni suurin merkitys on edelleen se, että päiväkodissa kuulee oman äidinkielen lisäksi myös englantia. Uskon, että sillä on suuri positiivinen vaikutus myöhemmin kielten oppimisessa. Lisäksi on ollut ihana huomata jo nyt, että englanninkielestä on tullut arkipäiväinen ja tuttu asia. Tämä todellakin on positiivinen asia, jota arvostan.

Ihanaa uutta viikkoa, nautitaan hämärtyvistä syysilloista ja toivottavasti tavataan myös instagramissa ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *