Hae
Arjen suklaasuukkoja

Saako toisten lapsia meikata?

Meillä poika on käynyt päiväkotia nyt 1,5 kuukautta ja olemme olleet todella tyytyväisiä päiväkotiin aina tähän asti. Toki jotkut asiat on herättänyt ihmetystä, mutta niistä on keskusteltu ja ne on selvinnyt sitä kautta. Lähinnä tällaisia asioita ovat olleet jotkut käytännönasiat, miksi joku asia tehdään päiväkodissa tietyllä tavalla.

Viime viikolla kuitenkin tapahtui jotain mistä olen edelleen hämmentynyt, enkä oikein tiedä miten asiaan tulisi suhtautua. Tämä tapahtui päiväkodin väriteema-päivänä, jolloin toivottiin, että kaikilla olisi päällä jotain pinkkiä. Siis pinkkiä ei todellakaan löydy meidän pojan kaapista, joten sovelsin toivetta ja puin Lucalle vaaleansinistä. Tämä pelkästään jo kummastutti. Pinkkejä vaatteita ei löydy, koska Luca ei niitä huoli, vaan ilmoittaa sen olevan tyttöjen väri.

No, sitten kun lapseni isä meni hakemaan Lucaa päiväkodista, niin sain soiton, että Lucan toisen käden kaikki kynnet oli lakattu tumman violetiksi. Siis mitä ihmettä, oli lähinnä ajatukseni. Miksi ihmeessä päiväkodissa pitää leikkiä meikeillä ja ilman vanhempien lupaa. Muutenkin kun kyse on alle 3-vuotiaasta lapsesta (ja vielä pojasta), niin vanhempien lupa tai vähintäänkin ennakkoilmoitus asiasta olisi ollut suotavaa.

Pientä närkästystä herätti minussa myös se, että päiväkotiin ei oltu varattu asianmukaisia poistoaineita, jotta lakat olisi saanut pois pojan kynsistä. Luca vielä kulki käsi edellä sitä heilutellen, koska hän ihmetteli mitä hänen kynsilleen oli tehty. Minun kynsilakanpoistoaineeni sisälsi asetonia, joten sitä en voinut lakan poistoon käyttää. Tuli siis pikainen reissu Ruohonjuureen, josta hankittiin vegaanista poistoainetta lakan pois saamiseksi. Lakka saatiin pois ja päiväkotiin kerroimme, että jatkossa meikkileikit saa jäädä meidän pojalta välistä.

En ollut asiasta mitenkään suuttunut päiväkodille, mutta en edelleenkään ymmärrä miksi pienille lapsille pitää esitellä meikkejä tai käyttää heille sellaisia. Eikö päiväkodissa nyt olisi tarpeeksi muutakin akvititeettia, jotta tällaiset leikit voisi jättää lasten omiin koteihin ja vanhempien harkintaan, jos tällaista touhua halutaan harrastaa. Ehkä tähänkin joku järkevä selitys on, joka minulle ei vain tällä erää aukea. Meikit kuuluvat mielestäni vanhemmille lapsille/nuorille olipa siten kyseessä poika tai tyttö, eikä tämän leikin varhaiskasvatuksellinen näkökulma itselleni auennut.

Ihanaa viikon jatkoa ja muistathan seurata minua myös instagramissa ?

28 kommenttia

 1. Vierailija kirjoitti:

  No tosi oudolta kuulostaa. Ehkä ei ole saatu päteviä opettajia päiväkotiin ja jotkut epäpätevät ovat siellä touhunneet? Mitähän kasvatusta tuon on ollut tarkoitus sisältää. Kyllä itsekin kyselisin asiaa päiväkodista…

 2. suvimaarit kirjoitti:

  Olen kuullut muilta äideiltä, että myös muutamassa muussa Espoon päiväkodissa on tehty vastaavaa. Pojilta lakattu yhdet sormenkynnet ilman vanhempien lupaa. Mutta en ymmärrä lainkaan miksi nöitä kynsilakka-leikkejö päiväkodeissa harjoitetaan. Onkohan joku Espoon päiväkotien juttu vai tapahtuuko muuallakin, se olisi kiva tietää…

 3. Riikka kirjoitti:

  Kuulostaapas todella oudolta! Jo tuo että pitää olla tietyn väristä vaatetta päällä hoitoon mennessä on outoa, saatika lapsen kynsien lakkaus ilman vanhempien lupaa! ? Kyllä väreihin tutustumiseen on miljoona muutakin keinoa, tuo ei kivalta kuulosta. Päiväkodin johtajalle vaan kyselyä asiasta!

 4. Miia-Maria kirjoitti:

  Hei,

  Esitän ilmeisesti yleisestä kannasta täällä poikkeavan mielipiteen.

  Ensinnäkin otsikosta sanasta ”meikkaaminen” tulee mieleen itselleni ripsi- ja luomivärit, poskipunat ja puuterit. Näistä ei ollutkaan kyse vaan kynsilakasta, jota olen huomannut käytettävän eri-ikäisillä tytöillä ja naisilla, mutta myös pojilla (esim. skeittipiireissä useampaakin otteeseen) ja vanhemmilla miehillä (esim. muusikot). En oikein tästä syystä kynsilakkaamista meikkaamisena pidä, ja en ymmärrä miten se saa aikaan useammassakin tälläiset tunnereaktiot. Tietenkin on harmittavaa, että teemapäivän (väripäivä?) tiedotteesta oli jäänyt pois konkreettisesti, mitä he aikovat päivän aikana tehdä.

  Toisekseen mielestäni on taas outoa ajatella seuraavasti: ”pitää olla tietyn väristä vaatetta päällä hoitoon mennessä on outoa”, koska ei ole tasan yksi kerta, kun aikuisten työelämässäkin ollaan juhlittu teemapäivin esim. naisten syöpätietouden edistämistä pukeutumalla pinkkiin, tai mielenterveysasioiden esille tuomista pukeutumalla vihreään tai sitten pikkujouluissa pukeutumalla punaiseen väriin. Yksinkertainen ja tavallinen asia tunnutaan yhtäkkiä turhaan alleviivattavan ja merkitään ”hälytysmerkein” lapsen silmissä, miksi näin? ”Sovelsin toivetta” on aika toiseen ääreen vedetty, koska eikö kirkkaan punaista esimerkiksi poikasi kaapistaan löydy?

  Sanottakoon vielä, että olen itse kyllä perinteisten sukupuoliroolien kannattaja, koska biologiset asiat nyt vain tulevat tietyissä asioissa eteen, ja lapsen mielipidettä on kuunneltava. Pahoittelut vielä, jos näin lyhyesti tuntuu viestini turhan topakalta.

  Mukavaa viikon jatkoa Teidänkin perheelle

 5. MKK kirjoitti:

  Miia-Maria puki ajatukseni sanoiksi. Olen itse päiväkodissa töissä ja myös meillä on lakattu halukkaiden lasten kynsiä, enkä näe siinä mitään pahaa. Eri asia tietysti, jos lapsi ei kynsien lakkausta itse halunnut. En myöskään laske kynsien lakkaamista meikkaamiseksi.
  Toki kynsien lakkauksesta on vanhemmille etukäteen mainittu, mutta kuitenkin.

 6. Vierailija kirjoitti:

  Kynsilakka on sellainen myrkky, että en käytä itsekään. Saati jollekin kolmevuotiaalle. Minusta se nyt vain on outoa, että päiväkodissa lakataan lasten kynsiä! Olisi siis kiva kuulla vähän tarkemmin, miksi kynsien lakkaaminen on päiväkodissa teidän mielestä hyvä ajatus? Termeistä: Minäkin ajattelen meikkaamisen enemmän vaikka jonkun luomivärin laittamisena, mutta pidän kylläkin kynsien lakkaamista pahempana kuin jotain pientä poskipunaa tai ripsaria, sillä kynsilakan poistaminen on paljon työläämpää ja vaatii tujummat aineet. Jonkun kasvomeikin tai kasvomaalit nyt yleensä saa vaikka perusvoiteella pois. Mielestäni ihan älyttömän typerä idea lakata pikkulasten kynsiä, etenkin vanhemmilta salaa.

 7. suvimaarit kirjoitti:

  En missään tapauksessa tästä vihastunut päiväkodille, vaan haluan vielä korostaa, että meidän lapsella on aivan ihanat hoitajat ja päiväkoti. En vaan ymmärrä tätä meikkaamisen ideaa, koska kynsilakka on mielestäni meikki siinä missä poskipunakin. Olisin toivonut asiasta ennakkoilmoitusta, niin olisin voinut laittaa pojan mukana hellävaraisen luonnonkosmetiikkalaatuisen kynsilakan ja vegaanisen poistoaineen, jos tällaista leikkiä on pakko leikkiä. Mutta mielestäni tämä voitaisiin jättää päiväkodin leikkejen ulkopuolelle ja kauniisti asian näin kerroimme.

 8. Jeppisjepulis kirjoitti:

  Nykyään kaikista asioista on ilmeisesti tehtävä numero.

  En itsekään ole lakannut lapsieni kynsiä koska turhia kemikaaleja mutta yksi kerta silloin tällöin ei luulisi kenenkään maailmaa kaatavan.

  Saatika hämmästyttää se, että pitää erikseen lisätä maininta sukupuolesta ”Muutenkin kun kyse on alle 3-vuotiaasta lapsesta (ja vielä pojasta), niin vanhempien lupa tai vähintäänkin ennakkoilmoitus asiasta olisi ollut suotavaa.”.

  Ymmärrän että jotkut asiat hämmentää toisia enemmän kun toisia mutta onhan se elämä rankkaa jos ihan jokaista asiaa ihmetellään.

 9. Tiina kirjoitti:

  Paljon melua tyhjästä – siis minun mielestä.
  Meillä päiväkodissa lapset ovat pyytäneet ”kauneudenhoitopäivää” ja olemmekin tehneet lapsille ”kauneussalongin”, jossa on lasten suunnittelemia pisteitä, esim. Tehdään kampauksia, ”jalkahoitoja” (lämmintä vettä vatiin ja aikuinen hieroo varovasti jalkoja), juurikin sitä kynsienlakkausta (olemme kyllä kysyneet luvan) ja siinä ovat niin tytöt kuin pojat olleet innokkaasti mukana. Ollaan saatettu tehdä ”tatuointeja” kasvoväreillä, satuhierontaa jne. Kyllä meillä on kaikki saanut osallistua, ja eipä meilläkään ole ollut poistoaineita, ja vanhemmat ovat antaneet lakkojen olla. Onko se niin kauheeta jos pojalla on hetken aikaa kynsilakkaa kynsissä? 😀
  Onneksi meidän asiakasperheemme ovat rentoja ja ymmärtävät että tänä päivänä kaikkia asioita ei jaotella tyttöjen tai poikien asioiksi.

 10. Tiina kirjoitti:

  Ja haluan vielä lisätä tuohon ensimmäisen kommentoijan kommenttiin viitaten, että minä olen ihan pätevä varhaiskasvatuksen opettaja – ja meillä vietetään toisinaan kauneuden- ja komeudenhoitopäiviä lapsien toiveesta, näin lapset ovat itse kyseisen päivän nimenneet.

 11. M kirjoitti:

  En hermostuisi itse kynsilakasta, jos kyse on kuitenkin satunnaisesta kerrasta. En ole kovin tietoinen näistä jutuista, mutta miksei siis tavallista kynsilakanpoistoainetta voi satunnaisesti käyttää lapsen kynsiin? Eihän sillä aineella koko käsiä ja naamaa ole tarkoitus pyyhkiä vaan kynnet.

  Se, mikä tekstissä pistää silmään, on tuo poikien ja tyttöjen juttujen korostaminen (vaikka näennäisesti ilmeisesti haluat antaa kuvan, ettei niillä ole väliä). Sukupuolta ei ole tarpeen piilottaa ja häivyttää äärimmäisyyksiin asti, mutta olisitteko vanhempina voineet vaan selittäneet, että pinkki on nyt tällä kertaa päivän teemaväri ja seuraavalla kerralla se voi olla joku muu väri, vaikka sininen? Ehkä asia olisi voinut mennä lapselle läpi ilman sen suurempaa korostusta tyttöjen ja poikien väreistä. Samoin vaikka kynsilakasta ei tarvitse tehdä lapselle numeroa tyttöjen ja poikien juttuihin vedoten, vaan sanoa että tässä oli nyt tämmöinen hauska yhteinen puuha ja lakan saa heti pois.

 12. suvimaarit kirjoitti:

  Ilman vanhempien lupaa ei tällaista saisi mennä lapsille tekemään, oli sitten kyseessä poika tai tyttö. Sukupuolella on siten väliä, että vanhempien vastaus pyyntöön voi olla erilainen. Minä olisin kieltänyt, jos olisi kysytty, en sukupuolen takia, vaan pojan atooppisen ihon takia. Joka tapauksessa nämä asiat kuuluvat vanhempien harkintaan, ei päiväkodin. Teemana pinkki päivä ok, mutta meillä sellaista ei löydy, enkä nyt yhden päivän takia lähde vaatetta ostamaan. Soveltamisohje vaaleansinisestä tuli päiväkodista, joten siksi siihen väriin päädyin

 13. Riikka kirjoitti:

  Kyllä minun mielestäni kuuluu lapsen vanhempien päätettäväksi käytetäänkö päiväkoti-ikäiselle lapselle kosmetiikkaa vai ei. Jos se sitten on numeron nostamista ja vaikeaa elämää niin olkoon sitten niin ?

 14. Anna kirjoitti:

  Ainoa mistä itelle jää paska maku suuhun on tämä kirjoitus. Olisiko se ollut mukavaa äidistä, jos poika olisi kotona ollut harmeissaan ko päiväkodissa lakattiin muiden kynnet, muttei minun koska olen poika?
  En itse ymmärrä tätä ”varsinkaan pojan” kommentointia kirjoituksessa. Sen ymmärrän jos myrkyt tm häiritsee, mutta nykyään on kynsilakkoja PALJON jotka eivät sisällä myrkkyjä.
  Nyt on ehkä tehty vähän kärpäsestä härkänen minun mielestä…
  Toinen mikä pistää silmään kirjotuksessasi on se, että pinkkiä pyydettiin pukemaan ja halusit laittaa vaaleansinistä.. Tulee vähän sellainen olo, että turhaan protestoitu vastaan tätä pinkkiä tyttöjen värin takia…. Lasten mielestä tämä pinkki teemana on voinut olla hauska juttu.

  • suvimaarit kirjoitti:

   Ei tämä meillä olisi harmittanut, että kynsien lakkaus olisi jäänyt välistä. Nyt kun ei kysytty, niin en saanut miettiä asiaa, enkä kysyä pojalta hänen halustaan asian suhteen…

 15. jaska kirjoitti:

  …ja sitten ihmetellään, ettei mitään ”ekstraa” järjestetä, kun aina löytyy niitä valittajia, oli asia mikä tahansa. Tuskin kukaan on poikaa käsistä ja jaloista kiinni pitänyt ja samalla kuljunut, kun ovat muutamaan kynteen väriä laittaneet. Mistä muutenkin alle 3-vuotias on oppinut, että pinkki on tyttöjen väri? Minusta kamala haloo tyhjästä ja tuskin kukaan on ex tempore mitään jatkossa tekemässä, koska tietää, että sieltä tulee jotkut hankalat vanhemmat valittamaan. Odotin, että vähintään siniset poikien vaatteet olisivat olleet päivän jälkeen kynsilakassa… toivottavasti toit myös esille, miten ette arvosta pinkkejö päiviä.

  • suvimaarit kirjoitti:

   Ei minulla pinkkiä päivää vastaan mitään ollut. Meiltä sitä väriä ei löydy, mutta sovelsin päiväkodin antamaa ohjetta, että sitten pojille vaaleansinistä päälle ja homma toimi ? On upeata että päiväkotiin järjestetään kaikkea kuten kuuluu, mutta tietyt asiat kuuluu vanhempien päätettäviksi kuten meikit/kosmetiikka. Kyllä päiväkodissa voi tehdä niin paljon kaikkea muutakin kivaa ?

 16. I don´t speak Polish kirjoitti:

  Itseäni ei henkilökohtaisesti haitta yhtään väriteemapäivät eikä myöskään haittaisi kynsien lakkaaminen ei tyttöjen eikä poikien kohdalla. Kiva, että erilaista touhua lapsille:)

 17. Anna kirjoitti:

  Noh itselle ei ois iso juttu. Lasten päiväkodissa on ollut mm. Jalkahoitola jossa lakattiin halukkaitten kynnet, vanhemmilta kysyttiin lupa. Varmaan harmittanut niitä lapsia joiden äidit ovat niin hysteerisiä etteivät antaneet lupaa. Kiva kun keksivät uusia juttuja etenki ilmoilla kun pihalla ei ole mielekästä olla. Moni lapsi on pk:ssa vuosia niin uudet jutut on kivoja.

 18. Henna kirjoitti:

  Munkin täytyy kyllä yhtyä muutamien muidenkin mielipiteisiin että tästä kirjoituksesta (ja myös jostain aikaisemmistakin) jää vahvasti sellainen mielikuva tyttöjen ja poikien juttujen/leikkien korostamisesta. Ei ihan tätä päivää tälläinen jaottelu.
  Ja päiväkodilta oli ihan hauska idea pukeutua johonkin teemaväriin! Ei mitään uutta ja kivaa järjestetä jos tälläistä haloota nostetaan tyhjästä..

 19. suvimaarit kirjoitti:

  Blogissani kerron meidän perheestä, en siitä miten asioiden tulisi olla yleisesti kaikkien perheissä. Minusta on outoa, että nykyään ei saa ilman haloota kertoa, että oma poika ei tykkää pinkistä eikä leikkiä nukeilla. Oli se sitten tätä päivää tai ei, niin meillä niistä ei tykätä ja aion tämän jatkossakin ääneen sanoa, mikäli liittyy esillä oleviin aiheisiin.
  Tämä ei edes ollut tämän kirjoituksen ydin, vaan se, että sivuutetaanko päiväkoti-maailmassa huoltajille kuuluva määräysvalta omaan lapseen, jos 3-vuotiaiden kynsiä lakataan ei-lasten lakoilla ilman vanhempien lupaa. Mielestäni vastaus on kyllä.

 20. Tiina kirjoitti:

  Oletko pohtinut, että olet ehkä kuitenkin itse se, joka on nostanut sen haloon? Tuskin päivökodin kasvattajat osasivat edes aavistaa, että joku pahoittaisi siitä mielensä että muutama kynsi on lakattu… Yhtälailla joku voi pahoittaa mielensä jos lapsille järjestetään disko, annetaan jotain herkkua, leikitään esim ”pyssyleikkejä” jne, jos lähtee sille linjalle että kaikki kielletään mistä joku voi pahoittaa mielensä, niin kohta sitä ei voi tehdä enää mitään, näin kärjistetysti sanottuna. Tottakai ”määräysvalta omaan 3-vuotiaaseen” lapseen on lapsen vanhemmilla, mutta silloin kun lapsi on päiväkodissa, hän on päiväkodin kasvattajien vastuulla ja päiväkodissa oleva toiminta on heidän suunnittelemaansa. Pointtini on se, että työntekijöillä ei varmasti käynyt pienessä mielessäkään että tästä voisi joku pahoittaa mielensä, kun on keksitty jotain vähän erilaista ohjelmaa lapsille. Jos se olisi ollut poikasi mielestä kauheaa, hän ei olisi varmaankaan halunnut kynsiään lakattavan.

 21. suvimaarit kirjoitti:

  Asiasta voi keskustella ilman haloota, kuten olen tehnyt, ja pohtia missä missä menee päiväkodin työntekijöiden oikeudet hoitolapsiin suhteessa vanhempien oikeuksiin. Mielenkiintoista tässä on ollut se, ettei varhaiskasvattajien keskuudessa ole asiasta yksimielisyyttä eli asian nosto keskusteluun on ollut aiheellista.

 22. Maria kirjoitti:

  No mun mielestä blogi -kirjoitus aiheesta on aika iso haloo. Itse varhaiskasvattajana toivon että jos on palautetta sitä voi tulla suoraan puhumaan mutta ei jotenkin tunnu reilulta että sen jälkeen kirjoitellaan vielä blogi-kirjoituksia kun asia on selvitetty. Meillä on myös päiväkodissa joskus lasten toiveesta vietetty hemmottelu päiviä joissa myös lakattu kynsiä ja kaikki HALUKKAAT lapset ovat saaneet lakkaa kynsiinsä sukupuolesta riippumatta. Kenenkään vanhemmat eivät ole tästä haloota nostaneet. Mistä tiedät ettei oma poikasi ole kyseisessä tilanteessa itse halunnut lakkaa. Noin pieni ei vielä osaa jälkikäteen tilannetta kunnolla läpikäydä. (Ainakin oma samanikäiseni on tehnyt mitä mielikuvituksellisimpia asioita päiväkodissa päivittäin). Toiseksi vaikka varhaiskasvatus on tärkeää pedagogista toimintaa niin kaikkia asioita ei tarvitse pedagogisoida liikaa. Aikuisilla ja lapsilla on oikeus tehdä asioita vain siksi että on kivaa, kaiken ei tarvitse olla hyödyllistä tai kehittävää. Pinkkiin väliinkin oli varmasti oma syynSä ja eihän päiväkodin tämän tyyppisissä teemapäivissä ole mikään tarkoitus että kaikkien olisi pakko siihen osallistua pukeutumalla pinkkiin. Meillä on esim. järjestetty väriviikkojs joissa jokaisessa päivässä eri teema väri johon on saanut pukeutua jos haluaa. Lapset ovat tykänneen mutta eivät kaikki ole pukeutuneet kyseiseen väriin. Välillä tulee kyllä itsellekin sellainen olo ettei töissä uskalla tehdä kohta yhtään mitään kun kaikesta joku keksii jotain vikaa.

 23. suvimaarit kirjoitti:

  Näin ainoan lapsen kanssa päiväkodeista mitään ennalta tietämättä sitä alkaa pohtimaan asioita väkisinkin ilman, että tällä pohdiskelulla ketään mistään syytettäisiin. Kuten olen monesti kirjoittanut (myös tässä postauksessa) niin meidän pojalla on ihana päiväkoti ja hoitajat. Äitinä olen silti lastani kohtaan perinteinen leijonaemo ja ikuinen huolehtija ja se on jokaisen äidin oikeus ❤

 24. Tiina kirjoitti:

  Jos olisin poikasi päiväkodin kasvattaja, olisin loukkaantunut blogipostauksestasi. Jos olet noin tarkka poikasi suhteen ja ”leijonaemoutesi” menee noin pitkälle että pikkujutusta pitää tehdä blogipostaus, olisi ehkä hyvä miettiä että onko päiväkoti lapsellesi oikea paikka…

  • suvimaarit kirjoitti:

   Samaa voisin sanoa sinulle Tiina, jos olet noin herkkä normaalin palautteen suhteen, jota jokainen meistä joutuu opettelemaan ottamaan työssään vastaan. Asioista voi ja pitää keskustella, eikä siitä ole aihetta loukkaantua ❤

 25. Maria kirjoitti:

  Toki varhaiskasvatuksen toiminnan pitäisi olla niin läpinäkyvää ja toiminnasta pitäisi tiedottaa etukäteen jotta vanhemmat voisivat reagoida asioihin ennalta. Jo erilaiset katsomus asiat voivat aiheuttaa tilanteita joissa järjestettävä toiminta ei kohtaa kaikkien perheiden elämän katsomusta esim. kaikki kasvattajatkaan eivät tule ajatelleeksi että vaikkapa halloween naamiaiset eivät olekaikkien perheiden mielestä ok. Toisaalta vasun kantavana teemana on osallisuus mikä vaatii meitä tarttumaan hetkeen ja moni tekeminen syntyy lasten mielenkiinnon kohteista etukäteen suunnittelematta joten kaikkea mahdollista on vaikea etukäteen tiedottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *