Hae
Arjen suklaasuukkoja

Tytöt on tyttöjä ja pojat poikia – Asiaa tasa-arvosta

Mihin tämä maailma on menossa? Nyt meiltä ollaan viemässä jo Fazerin Geishan brändiä, koska Fazer on saanut nimestä negatiivista palautetta. Siis oikeasti, ei vaan voi ymmärtää tätä juttua. Mennäänkö näennäisen tasa-arvon tavoittelussa jo liian pitkälle? Mielestäni mennään ja todella räikeän huvittavasti. Jos tasa-arvoa oikeasti halutaan parantaa, niin sen voisi mielestäni aloittaa jostain ihan muusta asiasta kuin Fazerin suklaapatukan nimestä.

Totta kai on tärkeätä taata molemmille sukupuolille yhtäläiset oikeudet koulutukseen, työelämään ja muihin vastaaviin lähtökohtiin elämässä. Mielestäni kuitenkin todelliseen tasa-arvoon ei kuulu se, että suljetaan silmät sukupuolten ja yksilöiden luontaisilta vahvuuksilta ja yritetään pakolla saada kaikki ihmiset samaan lokeroon.

On luotu sukupuolineutraali -kasvatus, hallitusten sukupuoleen perustuvat pakko-kiintiöpaikat, ynnä muita käsittämättömiä juttuja, jotka tähtäävät kai ihmisten tasa-arvoiseen kohteluun. Vaikutus vaan voi olla haitallinen ja jotain aivan muuta kuin on tarkoitettu. Lapsi ei pääse kehittymään omaksi itsekseen tai epäpätevä henkilö valitaan sukupuolen perusteella vastuulliseen tehtävään. En sano, että näin kävisi välttämättä, mutta tämä vaara on olemassa.

Ei pitäisi unohtaa, että kummallakin sukupuolella on eroavaisuudet jo geenitasolla. Meidän poikaa ei ponit ja nuket yksinkertaisesti kiinnosta, vaan hän on itse poiminut lelukasasta juuri ne autot ja pallot. Minulle ei olisi tullut mieleenkään tyrkyttää hänelle leluksi jotain pinkkimekkoista nukkea, joka olisi itselleni mieluisampi lelu. Meillä on poikalapsi ja siksi meillä leikitään autoilla ja muilla poikien leluilla kuten kuuluu, koska Luca itse niin haluaa.

Me ollaan kaikki erilaisia, omilla vahvuuksilla, luonteilla ja erilaisilla motivaatioiden kohteilla varustettuja ihmisiä, joiden kuuluisi saada loistaa juuri siinä asiassa mikä on jokaiselle itsellensä ominaista. Pojat on poikia ja tytöt on tyttöjä, eikä se tarkoita sitä, että kumpikaan olisi toista huonompi tai jotenkin vähempiarvoisempi tässä maailmassa.

Ihanaa ja tasa-arvoista viikkoa kaikille 😘

19 kommenttia

 1. Tuulia kirjoitti:

  Täyttä asiaa! Samaa olen pohtinut itsekin – miksi väen vängällä yritetään tehdä ihmisistä sukupuolittomia, mauttomia ja hajuttomia olentoja. Olen nainen, ja ylpeä siitä <3

  • suvimaarit kirjoitti:

   Juuri näin, kyllä naisen pitäisi vielä saada olla nainen ja todellakin ylpeä omasta naiseudesta ja sen antamista vahvuuksista ❤

 2. Heidi Hatula kirjoitti:

  Eihän sitä kukaan olekaan kieltämässä, etteikö nainen saisi olla nainen?

 3. Hannele kirjoitti:

  Kiitos tästä! Oli ilahduttavaa lukea tämä – vielä joku uskaltaa sanoa Jari Sinkkosen lisäksi ääneen: pojat on poikia ja tytöt on tyttöjä.

  • suvimaarit kirjoitti:

   Joskus tuntuu, että näinkin yksinkertainen asia pääsee välillä unohtumaan ❤

 4. Vahvero kirjoitti:

  Nyt on pakko kysyä, mitä on mielestäsi tämä sukupuolineutraali kasvatus ja kuka sitä harjoittaa? Ettet vain sekoittaisi sitä sukupuolisensitiiviseen kasvatukseen, jonka tavoitteena on juurikin tuo, ettei silmiä suljettaisi yksilöiden vahvuuksilta.

  Kukaan ei ole ollut kieltämässä sitä, etteikö pojat saisi leikkiä autoilla. Tavoitteena on se, että lapsi saisi itse valita itselleen mieluisen lelun ja tavan toteuttaa itseään ilman, että häntä kohdeltaisiin sukupuolensa stereotyyppisenä edustajana.

  ”Meillä on poikalapsi ja siksi meillä leikitään autoilla ja muilla poikien leluilla kuten kuuluu ja Luca itse haluaa”. Teidän poika leikkii poikien leluilla, ”kuten kuuluu”. Mielestäni tämä on aika ikävä asenne. Oletko sitä mieltä, että sukupuolistereotypiaan sopeutumattomat pojat ovat jotenkin viallisia?

  • suvimaarit kirjoitti:

   Kiitos rakentavasta palautteesta, jokainen saa olla oma itsensä ja leikkiä just niillä leluilla kuin haluaa ❤

 5. Eve kirjoitti:

  Oon samaa mieltä, mun mielestä voitaisiin aloittaa ihan siitä että naisen ja miehen palkkaerot on edelleen aika huimia. Mulle on ihan sama onko jäätelö Eskimo tai suklaa Geisha.. Eipä tuollaisia paljon ajattele. Tietyissä asioissa on hyvä että on menty eteenpäin, esim. tummaihoisten ihmisten nimittelysanassa ja ne on poistettu mm. suukoista ja lakupatukoista. Mutta joku raja pitäisi olla, kohtahan kaikki pitäisi kieltää ja ainahan nyt joku tuntuu loukkaavan jotakuta.
  Mahtavaa, että joku ottaa näinkin kantaa. Suurinosa pelkää leimautuvansa kapeakatseiseksi, rasistiksi tms jos ei ole samaa mieltä siitä mediassa on nyt tuotu esiin. Mun mielestä suvaitseminen ja erilaisuuden hyväksyminen lähtee ihan jostain muualta kuin brändin nimestä. Ja samoin tuo tyttö-poika asia, jokainen olkoon sellainen kuin on, tyttö, poika tai henkilö, Meillä puhutaan tytöistä ja pojista, joku muu saa tehdä toisin ja se on ok ja toivon että tätä toista puolta kunnioitetaan myös. 🙂

  • suvimaarit kirjoitti:

   Kiitos Eve kivasta palautteesta ❤ Joskus ei vaan voi enää olla hiljaa, vaikka kuinka leimattaisiin ja ikävä kyllä somessa minusta yritetään väkisin tehdä juuri sellaista asenteellista sekä kapeakatseista kirjoittajaa. Mutta mielipiteitä tähän maailmaan saa ja pitää mahtua ❤

 6. Markus kirjoitti:

  ”Jokainen saa valita millä leikkii”
  ja
  ”Poikien kuuluu leikkiä autoilla”
  ei vaan sovi samaan ajatukseen.
  Paha ristiriita.

  • suvimaarit kirjoitti:

   Markus kyseisessä tekstin kohdassa puhun omasta pojastani, joka ei ole halunnut leikkiä kuin poikien leluilla, joten asian kuuluu olla näin meidän perheessä. Tällä ei tarkoiteta kaikkia maailman poikia, joten ristiriitaa tekstissä ei ole.
   Ihanaa kesän jatkoa sinulle ❤

 7. Minna kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus, suurin osa ihmisistä onneksi ajattelee vielä järjellä.

 8. Riina/Sarkasmia ja shampanjaa kirjoitti:

  Moikka!

  Tässä taisi nyt mennä puurot ja vellit sekaisin. Sukupuolineutraali on eri asia kuin sukupuolisensitiivinen, johon mielestäni tulisi kannustaa.

  Joku täällä kommentoikin tyhjentävästi, että tavoitteena on, että lapsi saisi itse valita itselleen mieleisen lelun (tai vaikka vaatteet) ilman, että niitä stereotyyppisesti tuputetaan. En sano, että sinä toimisit näin, vaan puhun yleisellä tasolla.

  Oma lapseni leikkii niin nukeilla kuin autoillakin. Legoilla, junaradalla ja nukkekodilla, eikä siinä ole mitään kummallista.

  Mitä tasa-arvoon tulee, minulle on tärkeää kasvattajana näyttää omalla esimerkilläni, ettei ole mitään, mitä nainen ei voisi tehdä tai saavuttaa vaikkapa urallaan siinä missä mieskin tai ettei ole naisten ja miesten kotitöitä.

  Minua etuoikeutettuna valkoihoisena länsimaisena heteronaisena ei hetkauta brändinimet Geisha tai Eskimo. Kuitenkin on ihmisiä, joille ne ovat loukkaavia. Siksi on mielestäni hienoa, että nämä muutetaan, jotta tällaisista stereotypioista päästäisiin irti modernissa yhteiskunnassa.

  Tässä loppuin vielä esimerkiksi hyvä kommentti tähän sukupuolisensitiivisyys-aiheeseen: https://seta.fi/2018/09/26/sukupuolineutraalissa-ja-sukupuolitietoisessa-kasvatuksessa-on-eroa/

  Aurinkoista viikkoa!

  • suvimaarit kirjoitti:

   Kiitos rakentavasta palautteesta Riina.
   Osa lukijoista on valitettavan väärin lukenut tekstin ja tehnyt vastaavia tulkintoja sen pohjalta. Olen kyllä tietoinen kyseisten käsitteiden sisällöistä ja eroista.
   Valtaosa lukijoista onneksi ymmärtänyt sisällön. Kaikki saa leikkiä millä haluaa ja niin meilläkin tehdään. Juuri ilman sitä tyrkyttämistä ❤
   Aurinkoista kesän jatkoa sinulle!

 9. Marjo kirjoitti:

  Pakko sanoa, että en koe tätä tekstiä hyvin koostetuksi tai argumentoiduksi. Jos useampi sinulle huomauttaa, että olet tainnut sekoittaa asiat keskenään, eikö se kerro juurikin huolimattomasta kirjoittamisesta. Hyvin kirjoitetusta tekstistä välittyy kirjoittajan mielipide ja se on oikein argumentoitu.

  Saanen vielä huomauttaa, että on asiavirhe perustella sukupuolten erilaisuutta geeneillä. Naisilla ja miehillä on suurimmaksi osaksi samanlainen geneettinen materia. Ainoan eron tekee Y-kromosomi, joka on pieni kromosomi muutamilla geeneillä varustettuna. Jos Y-kromosomi on jostain syystä inaktiivinen yksilönkehityksen aikana, kehittyy sikiölle naisen sulupuolielimet ja tämä yksilö todennäköisesti elää onnellisesti naisena koko elämänsä. Tämä kertoo etteivät geneettiset tekijät ole yhtä merkittäviä, kuin hormonaaliset erot. Naisella ja miehellä voi olla täysin sama geneettinen aineisto, mutta ero on vain ilmentymisessä.

  Käyttäytymistä selittää biologiaa enemmän kulttuuri, jonka ympärillä kasvamme. Kulttuurillamme on todella suuri vaikutus minäkuvaan ja yksilön sekundääristen mieltymysten kehitykseen. Tämänkin takia on väärin argumentoida mitään ”tytöt on tyttöjä ja pojat on poikia” -argumentilla, koska käsityksemme on ympäristömme muovaama, ei suinkaan biologinen.

  Asiasta ymmärtämättömälle tämä voi kuulostaa omituiselta ja sekavalta, mutta juurikin siksi kenenkään ei pitäisi käyttää argumentaatiossaan sanoja tai käsitteitä, joista ei selkeästi ymmärrä juuri mitään.

  Kiitos ja hyvää päivän jatkoa!

  • suvimaarit kirjoitti:

   Kiitos palautteesta Marjo.
   Ei asioiden sekoittajia ole ollut kuin muutamia useiden tuhansien lukijoiden joukossa. Just se joukko on vaan se äänekkäin aina. Jos otsikko ei miellytä, niin pidemmälle ei edes yleensä lueta, ennen kuin oma mielipide on luotu postauksesta ja tämä mielipide halutaan huutaa heti julki. Outoa, että 2020-luvulla näinkin yksinkertainen ja totuudenmukainen lause ”Tytöt on tyttöjä ja pojat poikia” saa näin kiinnostuneen vastaanoton.
   Tekstin ei ole tarkoituskaan olla tieteellinen tai kovin perusteellisesti argumentoiva, koska kyseessä on mielipidekirjoitus, jossa kerron oman poikani leikeistä, jotka hän on itse saanut valita ja tulee saamaan jatkossakin valita. Tunnen kuitenkin asiat, joista kirjoitan ja lisään niihin sitten oman äitiyteni kokemuksen. Tämä on perheblogi ❤

 10. Marjo/Hellelund.fi kirjoitti:

  Hannelen kommenttiin vastaisin, että Sinkkosen näkemyksiä on kritisoitu voimakkaasti myös alan asiantuntijoiden taholta. Esimerkiksi tässä lastenpsykiatri ja filosofian tohtori Jaana Wessmanin perusteltu kritiikki Sinkkosen ”Tytöt on tyttöja ja pojat on poikia”-lausahdukseen:

  https://www.uusisuomi.fi/uutiset/erikoistuva-lastenpsykiatri-arahtaa-jari-sinkkosen-sukupuolipuheista-ei-ole-tarkoitus-kieltaa-pippeleiden-ja-pimppien-olemassaoloa/2cd77dc7-5701-333d-b52c-b1b9f3bcefcb

  Suora lainaus artikkelista: ”Sinkkonen sanoo Länsiväylälle, että on olemassa pieni joukko ihmisiä, joiden sukupuoli ei ole selkeästi tyttö tai poika. Wessman huomauttaa, että tässä Sinkkonen puhuu intersukupuolisista lapsista, kun taas translasten olemassaolon hän kielsi haastattelussa kokonaan. Intersukupuolisista on vanhastaan käytetty nimitystä hermafrodiitti, joka viittaa tilanteeseen, jossa lapsen sukupuolta ei ole mahdollista määrittää sukuelinten perusteella.

  Sinkkosen mielestä yleistä kasvatuskeskustelua ei tulisi hämärtää tämän pienen joukon takia. Wessman huomauttaa, että toistaiseksi ei ole tutkittua tietoa siitä, kuinka yleistä on, että lapsi kokee itsensä transsukupuoliseksi. Hän kuitenkin huomauttaa, että THL:n tuoreessa kouluterveyskyselyssä noin 5 prosenttia oppilaista määritti sukupuolensa muutoin kuin tytöksi tai -pojaksi.

  –Viisi prosenttia ei loppujen lopuksi ole kovin marginaalista: se tarkoittaa keskimäärin yhtä nuorta jokaisessa koululuokassa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *