Hae
Arjen suklaasuukkoja

Oikeus osittaiseen hoitovapaaseen

On meillä Suomessa asiat hyvin mitä perhe-etuuksiin tulee. Päiväkotiarjen alun häämöttäessä syksyllä on helpottava tietää, että on olemassa vaihtoehtoja miten perheen ja työn yhdistämistä voin helpottaa. Vaihtoehtona on osittainen hoitovapaa, johon on lähtökohtaisesti oikeus aina siihen asti kunnes Luca on suorittanut toisen luokan koulussa. Työnantaja voi evätä oikeuden vain mikäli töiden järjestämisestä aiheutuisi merkittävää haittaa ja tällöin asiasta täytyy antaa selvitys työntekijälle.

No, en usko, että omalla kohdallani ongelmia tulisi ja muutenkin pidän suuressa arvossa sitä, että työnantajani on perhemyönteinen, koska kaikilla äideillä asiat ei ole yhtä hyvin. Muutamalle äiti-kaverilleni on aika suoraan ilmoitettu, että hoitovapaa myönnetään, mutta urallisesti ei tarvitse enää mitään odottaa. Aikamoista touhua näiltä yrityksiltä ja esimiehiltä.

On surullista, jos työnantaja ei ymmärrä, että työntekijä on ihminen, jonka elämässä on erilaisia vaiheita, joiden mukana työn osuus ja myös työn merkitys vaihtelee. Kun lapset on pieniä, niin jokaisella vanhemmalla on oikeus omista lapsista nauttia. Joskus perheen tilanne on sellainen, että arki olisi liian raskasta ilman työajan päivittäistä lyhennystä tai ilman viikottaista työpäivien määrän vähennystä.

Meillä asia on harkinnassa ja olisihan se hienoa, ettei pojalle kerralla tulisi ns. täysiä viikkoja päiväkodissa, kun niin tiiviisti ollaan tällä hetkellä yhdessä ja nautitaan tästä kaikesta kovasti. Se olisi helpompaa meille molemmille. Siis myös minulle, eikä se vähä aika mikä töiden ja arjen pyörityksen jälkeen jäisi jäljelle, kuluisikaan pelkästään väsymyksen aiheuttamassa epäkiitollisessa tilassa. Aikaa olisi silloin myös hyvinvointiin ja laatuaikaan, joiden kautta jaksaminen äitinä ja työntekijänä olisi aivan eri luokkaa. Näin todellakin luulen ja siksi tämä järjestelmä on luotu Suomeen, joten miksipä sitä ei sitten hyödyntäisi.

Mikäli olet samassa tilanteessa kanssani, niin voit lukea osittaisesta hoitovapaasta esimerkiksi täältä perhevapaat osittainen hoitovapaa, jossa asia on mielestäni esitetty selkeästi ja tiiviisti.

Meillä asiaa jäädään pohtimaan ja luulen, että tähänkin asiaan ajastaan oikea valinta löytyy. Pääasia on, että vaihtoehtoja löytyy, joista sitten voi valita. Jokaisen perheen tilanne on kuitenkin aina uniikki ja omanlaisensa, jota ulkopuoliset eivät voi täysin ymmärtää. Pisteet tästä Suomen perhe-etuuksien järjestelmälle.

Ihanan keväistä loppuviikkoa kaikille ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *