Hae
Arjen suklaasuukkoja

Millainen päiväkoti on paras?

Meidän poika on nyt 2,5 vuotta, joka tarkoittaa sitä, että päiväkodin alku häämöttää ensi syksynä. Ollaan käyty tutustumassa muutamassa paikassa ja hakemukset on nyt vetämässä sekä päätöksiä odotellaan niistä kesän aikana. Sitten seuraakin se hankalin vaihe eli pitäisi konkreettisesti päättää lapselle se kaikista paras hoitopaikka ja lopettaa asian kanssa jahkailu.

Vaihtoehtoja on ihan liikaa ja niistä menee itselläni pää pyörälle. On yksityistä, kunnallista, kielikylpyä, kansainvälistä, taide- ja liikuntapainotteista sekä perhepäivähoitoa ynnä muita vaihtoehtoja. Ryhmäkoot vaihtelevat myös paljon ja osa yksiköistä tuntuu pelottavan suurille ja jotenkin kylmän kliinisille.

Epäluottamus myös vaivaa. Kamala sanoa tätä, mutta näin se on. En oikein usko, että löydän sellaista henkilöä tai henkilöitä, joille voisin täysin huoletta uskoa oman lapseni hyvinvoinnin ja varhaiskasvatuksen. Toivon, että olisin väärässä, mutta aika sen näyttää. Onneksi Luca on jo puhuva ja leikki-ikäinen lapsi sitten, joten hän osaa mahdollisista epäkohdista minulle kertoa. Luottamus pitää ansaita kaikissa ihmissuhteissa ja siksi koen, että minulla on oikeus kokea epäluottamusta vielä minulle vierasta varhaiskasvatuksen maailmaa kohtaan.

Olemme paljon pohtineet englannin kielen merkitystä ja tärkeyttä. Siksi harkinnassa on kielikylpy päiväkoti. Mutta sekoittaako se lapsen oman äidinkielen kehityksen ja hankaloittaa päiväkotiin sopeutumista, kun ympärillä onkin vieras kieli vieraiden ihmisten lisäksi. Tiedän, että tutuksi he lapselle tulevat, mutta alku voi olla paljon hankalampi.

Onhan päiväkodissa paljon hyvää, tiedän. Kuten ne ihanat aktiviteetit ja kavereiden saanti. Opitaan olemaan ryhmässä ynnä muuta. Kuitenkin jos saisin valita, niin en laittaisi lastani kokopäiväisesti päiväkotiin, vaan ainoastaan osa-aikaisesti esimerkiksi muutamaksi tunniksi päivässä. Näin hän saisi kaverit ja aktiviteetit, mutta pääpaino pysyisi omassa kodissa. Tiedän, että tällainen unelma ei ole kovin realistinen ainakaan nyt, mutta ainahan sitä haaveilla saa. Haaveet, jos mitkä ovat arjen luksusta, eikä ne ole keneltäkään pois.

Nyt kuitenkin pitäisi selvitä päiväkotien viidakossa ja yrittää löytää se paras mahdollinen paikka lukuisten vaihtoehtojen joukosta. Se onkin helpommin sanottu kuin tehty, mutta yritettävä on.

Ihanan aurinkoista loppuviikkoa kaikille ?

6 kommenttia

 1. Tii kirjoitti:

  Muista että epäöuottamuksesi varhaiskasvatuksen henkilökuntaa kohtaan voi heijastua lapseesi, ja siten myös hänen voi olla hankalaa luottaa päiväkodin uusiin aikuisiin. Tahdon vain muistuttaa, että vanhempien asenteella/suhtautumisella päiväkotiin on paljon vaikutusta siihen, miten lapsi siihen suhtautuu. Tsemppiä!
  T. Vakan ope 🙂

  • suvimaarit kirjoitti:

   Tiedän tämän ja siksi olen kovasti tsempannut, että esim. vierailujen aikana päiväkoteihin en anna tämän näkyä, vaan puhun pojalle ainoastaan kannustavasti ja tsempaten uudesta iloisesta elämään tulevasta asiasta. Onneksi myös henkilökunta on puhunut meille kannustavasti uudesta elämän vaiheesta ja ymmärtänyt miten isosta asiasta on kyse. Sillä onhan se oman lapsen jättäminen hoitoon iso asia, joka vaatii opettelua myös vanhemmilta. Ihanaa kevään alkua sinulle ❤

 2. Saakku kirjoitti:

  Vaikka laittaisitte lapsenne englanninkieliseen päiväkotiin, en usko että hänen äidinkielen oppimiseensa sillä olisi vaikutusta. Hänen pääkielensä on kuitenkin suomi, ja sitä hän on tottunut tähän asti kuuntelemaan jos sitä teillä kotona puhutaan. 🙂 Mieheni on työskennellyt englanninkielisessä päiväkodissa, ja hyvin siellä lapset osasivat molempia kieliä! Toki hän oli hieman isompien ryhmässä pääasiassa ja lapsilla sanasto kasvaa jo vuodessakin ihan huimasti. Kannustan kyllä ehdottomasti kuitenkin tuohon englanninkieliseen päiväkotiin jos se on teillä haaveissa!

  • suvimaarit kirjoitti:

   Kiitos ihanasta tsempistä ❤ Näin mekin ajatellaan ja haaveena tosiaan se englanninkielinen päiväkoti, kun kotikieli meillä suomi.

 3. Johanna kirjoitti:

  Itse vakaopenaväjän särähti korvaan tuo että lapsi osa-alueiksi-ikäisenä itse kertoa epäkohdista. Toivon todella että suhtaudut hieman varauksella leikki-ikäisen kertomaan informaatioon . Tietäisit vaan kuinka mielikuvituksellisia juttuja saadaan lasten kotielämästä päibäkodissa kuulla. Tietty jos yhtään epäilee että lapsen jutussa on yhtään totuuden häivää kannattaa asia ottaa heti puheeksi.
  Sitä suurinta ja yleisintä epäkohtaa lapsi kuitenkaan tuskin osaa kertoa. Lapsi-aikuissuhteiden mitoitukset eivät oikeasti ole kohdillaan mielestäni missään päiväkodissa ts. laki mitoituksesta on mielestäni pielessä ( 7lasta per aikuinen ensi syksynä, tällä hetkellä 8).Toisaalta itsellänikin on toinen lapsi menossa hoitoon ensi syksynä ja olen asian suhteen ihan luottavaisin mielin. Edikoisenkin päiväkotitaival meni oikein mukavasti. Rakasti päiväkotia niin paljon että itku tuli jos joutui kipeänä kotiin jäämään. Jos kyseessä arka lapsi ka puhtaasti ryhmäkokojen ja henkilökuntamitoitusta ajattelisin niin ryhmis olisi hyvä vaihtoehto. Ryhmiksessö on 2 aikuista ja 8 lasta ja hetkellisiä ylityksiä lapsi-aikuissuhteissa ei sallita toisin kuin päiväkodeissa tämä on arkipäivää. Sit taas kun kasvattajia vain kaksi haluaisin ainakinnitse olla varma että kasvattajien kasvatusnäkemylset vastaavat omia ( vaikka toki vasu ohjaa ryhmistenkin toimintaa). Ja toisaalta nämä nykyiset lapset todennäköisesti siirtyvät esiopetukseen 5-vuotiaina ja silloin pitäisi siirtyä päiväkotiin niin en sit tiedä olisiko helpompi olla koko ajan siellä päiväkodissa.

 4. suvimaarit kirjoitti:

  Totta, että kaikenlaista juttua tulee ja mielikuvitus laukkaa tässä iässä. Olen nyt jo huomannut asian. Yleensä kai todelliset ongelmat näkyy lasten käytöksestä. Hiljaisuutena ja vaisuna käytöksenä, ehkä haluttomuudesta lähteä päiväkotiin. Onneksi nämä tilanteet on Suomessa ainakin tosi harvinaisia, vaikka niistä lehdissä joskus onkin. Mikä tietenkin hyvä asia. Jännityksellä odotan uutta vaihetta elämässä ja yritän itseäni myös sisäisesti asiaan tsempata ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *