Hae
Arjen suklaasuukkoja

Pienentyneen kulutuksen syynä riskiryhmien ja läheisten suojelu

Nyt on paljon puhetta somessa, lehdissä, mainoksissa ja itse asiassa aivan joka paikassa siitä, että omaa kulutusta ei saisi vähentää koronaviruksen takia, koska erityisesti pienyrittäjät ovat joutuneet ahdinkoon katoavien asiakkaiden takia. Tunnen näitä otsikoita lukiessani pienen piston sydämessäni, sillä minä kuulun jossain määrin näihin kadonneiden asiakkaiden joukkoon. Tajusin asian jo viikkoja sitten, enkä ole vain sille kyennyt mitään tekemään, vaikka tahtoa löytyisi.

Miksi asia on sitten näin, koska en ole tietoisesti pyrkinyt tähän tilanteeseen? Ja ymmärrän varsin hyvin yrittäjien turhautumisen, joilla on hienot ja laadukkaat tuotteet sekä palvelut, mutta ei enää asiakkaita.

Minulle yksi hyvin keskeinen syy on ajan puute. Aiemmin esimerkiksi kampaaja- ja hierontakäyntien aikana Luca vietti mummolassa leikkiaikaa mummon kanssa, joka ikänsä puolesta kuuluu riskiryhmään. Tällä hetkellä THL:n ohjeet ovat selkeät: Isovanhempia ei saa pyytää hoitamaan lapsenlapsia, ei edes terveitä. Se on ikävää, mutta aivan välttämätöntä, jotta epidemia ei lähde hallitsemattomasti liikkeelle ja terveydenhuolto kuormitu liikaa. Vietän siis tällä hetkellä poikani kanssa aikaa kaikki arkipäivät aamusta iltaan ja illasta aamuun ilman taukoa. Viikonloppuisin ja iltaisin en halusta huolimatta ehdi tällaista toimintaa harrastamaan, koska mieheni työskentelee osittain myös silloin, ja kun omaa aikaa hieman järjestyy, niin silloin minun on pakko hoitaa arjen sujuvuuden kannalta välttämättömiä asioita, kuten siivousta, pyykinpesua, kauppareissuja jne. Toisaalta se vähä aika mikä kaiken tämän jälkeen jää jäljelle, niin haluamme viettää sen oman perheen kesken. Aika ei vain riitä nyt muuhun kuin aivan välttämättömiin asioihin.

Riskiryhmien suojelun lisäksi syynä on se, että olen 2-vuotiaan pojan äiti. Koronavirusta ei vielä tunneta niin hyvin, että voisimme aivan varmasti tietää kenelle se on vaarallinen. Myös lapsia on sairastunut vakavasti, joten emme halua ottaa riskejä poikammekaan suhteen. Kun ei ole pakko liikkua kauppakeskuksessa esimerkiksi vaatekaupoissa, niin sitten en tee sellaista. Lisäksi on ohjeistettu, että tarpeetonta liikkumista tulisi välttää, koska myös se lisää epidemian leviämisen riskiä ja kasvattaa siten riskiryhmien sairastumisen riskiä, jonka myös haluan ottaa huomioon.

Lahjakortteja minulta löytyy kohtuudella ja kaupassa yritän valita kotimaisten pientuottajien tuotteita entistä tarkemmalla silmällä. Näistä toimista huolimatta huomaan selkeästi verkkopankin tilitapahtumissa säästyneet sataset. Kotielämässä rahaa ei vain kulu niin paljoa, kun niihin lempiravintoloihin ei ole asiaa, eikä kohta pääsisikään, ja yhteiskuntamme on osittain suljettu.

Tiedän siis kuuluvani niihin asiakkaisiin, jotka peruvat sen kampaaja-ajan, ilman, että varaisin heti uutta aikaa. Toivon, että asia muuttuisi pian ja voisin toimia toisin. Eihän tästä tilanteesta kukaan nauti, mutta turvallisuus edellä on mentävä. Toisaalta olen varma, että kun olemme yhdessä voittaneet tämän näkymättömän vihollisen, niin olen ensimmäisten joukossa käyttämässä ja tukemassa ihanien yrittäjien palveluita, joita nyt jo huomaan kaipaavani.

Tsemppiä ja jaksamista kaikille sekä nautitaan kaikesta huolimatta lisääntyneestä auringon paisteesta ?

4 kommenttia

 1. Märzu kirjoitti:

  Ihan samoja ajatuksia ollut itselläni! Olen myös juuri se, joka perui ripsihuoltonsa ja kampaaja-aikansa, eikä edes harkitse ruoan hakemista ravintolasta take-awayna.
  Syy on se, että aviomieheni kuuluu riskiryhmään ja lisäksi hoidan riskiryhmään kuuluvien vanhempieni ruokaostoksia ja muita asioita. Haluan siis eliminoida jokaisen ylimääräisen kontaktin, sillä koronavirus tarttuu erittäin helposti.

  • suvimaarit kirjoitti:

   Näin se on, virus tarttuu pelottavan helposti ja jokainen vähennetty kontakti on yksi riski vähemmän sairastuttaa riskiryhmiä. Meillä tosiaan lähipiirissä riskiryhmä, niin on ollut pakko miettiä millainen liikkuminen ja asiointi on tarpeen kodin ulkopuolella ❤

 2. Riina/Sarkasmia ja shampanjaa kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus. Me työskennellään myös kotona, kuten monet muutkin. Sosiaalisia kontakteja ei ole, paitsi sen kerran-kaksi viikossa kun käydään kaupassa. Ollaan kuitenkin tilattu ruokaa kotiin ja olen ostanut tulevaisuutta varten lahjakortteja normaalisti käyttämiini palveluihin, koska haluan että ne on pystyssä vielä epidemian jälkeenkin. Olen sitä mieltä, että voi kuluttaa kyllä rahaa koronan aikaankin ilman kontaktia, jos haluaa tukea yrittäjiä tai tuotteita, joiden haluaa olevan olemassa vielä syksylläkin?

  • suvimaarit kirjoitti:

   Samaa mieltä Riina ja näin siinä postauksessa lukeekin. Pointti on, että kulutuksemme ei ole yhtä suurta kuin aiemmin, vaikka niitä lahjakortteja ynnä muita ostamme. Esimerkiksi bensaa ei kulu työmatkoihin etätöiden takia, rahaa ei mene ravintoloissa käyntiin, eikä niitä lahjakortteja yli oman tarpeen kannata ostaa. Rahaa kyllä käytetään ja kulutetaan sekä yrittäjiä tuetaan, mutta ostamisen tahti on hidastunut. Ihanaa kevään alkua sinulle ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *