Hae
Arjen suklaasuukkoja

Korona-arki sekoitti taaperon unirytmin ja koko arjen itse asiassa

Meillä nukutaan miten sattuu. Vanhat arjen rytmit lensi romukoppaan koronan myötä ja nyt opetellaan uusia. Tilanne on tällä hetkellä unirytmin osalta aika kaaosmainen. Aiemmin Luca heräsi kahdeksan aikoihin, päiväunet nukuttiin kahden-kolmen aikoihin ja yöunille menimme viimeistään kymmeneltä. Tiedän, että päiväkoti-arkeen tämäkään rytmi ei olisi ollut hyvä, mutta me olemmekin vielä kotona ja tämä rytmi toimi meillä hyvin.

Nyt tilanne on alkanut lipsumaan ja tämä johtuu siitä, että ainakaan tällä hetkellä en ole ottanut poikaa mukaan kauppareissuille tai muuallekaan minne mennään autolla. Luca ehti tottua siihen, että hän nukahti auton turvaistuimeen, josta siirsin hänet nukkuvana rattaisiin ja itse sain hoidella kauppa- ja muita asioita hänen nukkuessaan rattaissa. Tähän päädyttiin, koska kotona sänkyyn nukahtaminen päivisin on aina ollut todella vaikeata ja työlästä minulle.

Nykyään päiväunet saatetaan nukkua illalla kuuden-kahdeksan aikoihin ja nukkumaan olen saanut pojan pahimmillaan vasta yhdeltä yöllä. Kyllä, luitte oikein, siis yhdeltä yöllä. On ollut myös päiviä, ettei päiväunia ole nukuttu lainkaan. Nämä päivät ovat olleet sellaisia, että poika on valvonut edellisenä iltana todella myöhään ja herännyt aamupäivällä kymmenen ja yhdentoista välillä, mutta silti hän on nukahtanut yöunille vasta lähempänä yhtätoista illalla. Aikamoista touhua.

Eilen taisi olla kaikista hulluin päiväunien aika, jos niitä nyt voi enää päiväuniksi sanoa, sillä Luca nukkui illalla puoli seitsemästä puoli yhdeksään. Onneksi sain hänet kuitenkin puoli kaksitoista yöunille, kun pelkäsin, että alkaisi valvomaan aamuyölle. Nyt vielä unessa, mutta taitaa tehdä heräilyä.

Ratkaisuksi tähän uniongelmaan ei sovi heti kaikille ensiksi mieleen tuleva, eli, että nukuttaisin Lucan suoraan rattaisiin. Poika nimittäin inhoaa valveilla ollessa rattaita yli kaiken ja haluaakin kävellä joka paikkaan. Luulen, että johtuu kasvupyrähdyksen aiheuttamasta tilan ahtaudesta rattaissa ja hän on luonteeltaan myös kovin aktiivinen poika. Mikä tietenkin on hyvä asia, mutta aiheuttanut sen, että päivällä nukahtaminen on mutkikas juttu.

Kaiken kaikkiaan tämä asia ei ole maailman ongelmista suurin, eikä edes lähellä sellaista. Tiedän kuitenkin miten tärkeätä hyvä rytmi on päivän sujumisen kannalta ja että monet muut äidit ovat joutuneet saman konkreettisen päivittäisen ongelman eteen kuin minä itse. Ajan kanssa opetellaan nyt sitten uutta rytmiä ja seurataan tilannetta sekä kotona että maailmalla. Taitaa poika herätä nyt, eli äidin velvoitteet ja työt kutsuvat.

Ihanaa kevätpäivää kaikille ja pidetään huolta toisistamme ?

2 kommenttia

 1. Tyyne kirjoitti:

  Mä kokeilisin näistä jotain:
  – päiväunet kokonaan pois
  – ajelulle oikeaan päiväuniaikaan ihan nukuttamisen takia
  – pakottaminen päiväunille rattaisiin.

  Mun lapset vihasivat päiväunia, esikoinen vauvasta asti. Joten kaikkea on kokeiltu.

  Kuulostaisi kyllä siltä, ettei enää päiväunia tarvitse. Ainakaan kotioloissa.

  Tsemppiä!

  • suvimaarit kirjoitti:

   Kiitos Tyyne tsempistä ?
   Oma flunssan sairastaminen vielä hankaloitti tilannetta, kun en jaksanut asiaan niin kiinnittää huomiota, mutta nyt teen ryhtiliikkeen asiassa, että arki taas rullaa.
   Ihanaa ja tervettä kevättä sinulle ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *