Hae
Arjen suklaasuukkoja

2-vuotiaan varhainen kyselyikä – Kuka on tyttö ja kuka poika?

Olen ymmärtänyt, että varsinainen kyselyikä tulee lapselle vasta 4-6-vuotiaana, ainakin Kaksplus.fi -sivuston lapsen kehitystä koskevan artikkelin (postauksen lopussa linkki) mukaan, mutta meillä kyselyikä on ottanut jonkinasteisen varaslähdön. Artikkelista löytyy hyviä vinkkejä kyselyiän uuvuttamille vanhemmille ja miten kysymyksiin kannattaa suhtautua. Ainakin itse ammensin sieltä hyvää käytännön tietoa arkeemme.

Lucan uteliaisuudella ei tunnu olevan nykyisin mitään rajoja ja yleisin kysymys päivän aikana suusta on, että äiti mikä tuo on? Tähän Luca myös monesti toteaa itse perään, että Luca ei ymmärrä. Siinä sitten asiaa selvitellään, joskus hyvinkin pitkään, että asia selviää taaperolle edes jollain tasolla, ja hän tyytyy antamaani vastaukseen.

En edes muista, koska kysymykset alkoivat pojalla, mutta olen kiinnittänyt asiaan huomiota kunnolla viime viikkojen aikana. Yleensä kysymyksiä tulee eniten, kun poika on herännyt yö- tai päiväunilta, eli silloin kun hän on virkeimmillään. Kysymyksiä tulee enemmän silloin, kun olemme kodin ulkopuolella esimerkiksi kaupassa, kuin kotioloissa, vaikka pieni näkeekin kyselyn arvoisia asioita lähes koko ajan ympärillään.

Viimeksi eilen illalla Lucaa nukuttaessani oli kyselytuokion aika ja kohteena lämpöpatterin valaistu asteluku, mikä näkyi kiinnostavasti muuten hämärässä makuuhuoneessamme. Tälläisessä tilanteessa, kun itsekin olen väsynyt, niin toivoisin, että vastaus menisi nopeasti läpi pojalle. Mutta ei onnistunut, vaikka kuinka asiaa selittelin. Asiassa päädyimme yhteistuumin siihen, että päivä on loppu ja huomenna on uusi päivä, jolloin tutkimme patteria päivänvalossa. Yön aikana asia oli kuitenkin jo päässyt unohtumaan ja aamulla taisi olla jo uusi ihmettelyn aihe mielessä.

Muutamat kysymykset ovat sellaisia, että niihin palataan uudelleen ja uudelleen. Kestoaihe meillä on esimerkiksi, että kuka lähipiirin tutuista on tyttö, poika, setä tai täti? Luca tietää itse olevansa poika ja että tietyt serkut ovat samoin poikia. Äiti lasketaan tytöksi, josta olen hyvilläni. Kamalaa, jos poika pitäisi minua jo tätinä. Samoin autojen merkit, värit ja kenellä on millainen auto, on jatkuvan kyselyn kohteena.

Jo nyt olen ollut hieman hämilläni välillä siitä mitä kaikkea poika keksiikään kysyä. Eli mitähän varsinainen kyselyikä tuo tullessaan? Tavallaanhan koko maailma pitää selittää ja opettaa lapselle. On siinä aikamoinen homma siis edessä. Hiljaa hyvä tulee, taitaa päteä tähänkin asiaan.

Ihanaa viikon alkua kaikille ja kärsivällisyyttä kyselyiän keskellä eläville vanhemmille ?

https://www.kaksplus.fi/taapero/kehitys/miksi-lapsi-kyselee-koko-ajan-5-keinoa-selvita-kyselyiasta/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *