Hae
Arjen suklaasuukkoja

Oppia vanhemmilta pojilta

Luca on nyt 2 vuotta ja 2 kuukautta vanha. Olen huomannut uuden kehityspiirteen tapahtuneen viime aikoina. Nimittäin vanhempien lasten ja erityisesti vanhempien poikien leikit ja tekeminen on alkanut kiinnostamaan. Olen odottanut tätä vaihetta, mutta en ole ollenkaan ollut tietoinen missä iässä lapsi alkaa ns. ihannoimaan isompia poikia.

Tämä kehitys ja uusi juttu tulee hyvin esille Hop Lopissa, johon meillä on tällä hetkellä talvipassi. Käymme siellä siksi monta kertaa viikossa, ja onhan nämä säätkin taas jotain ihan kamalaa, eikä ulkopuistoon haluta vesisateella mennä. Hop Lopissa taas leikit on aina yhtä mieluiset säällä kuin säällä.

Hop Lopissa Luca haluaa nykyään monesti jäädä seuraamaan isompien poikien leikkejä sivusta ja alkaa matkia heitä. Esimerkiksi trampoliinilla tehdään samaa temppua – tai ainakin yritetään – ja pyöraradalla pitäisi ottaa se isompi kokoinen poljettava pyörä, jonka polkimille jalat eivät vielä yllä.

Haasteensa leikeille asettaa sitten ne selkeästi vanhemmille pojille tarkoitetut leikkiradat, jonne Luca on selvästi kokonsa puolesta vielä liian pieni. Olen selittänyt asiaa Lucalle siten, että jotkin paikat kuten tulivuoren huippu tai korkeat katon rajassa menevät kiipeilyreitit on kouluikäisille. Sellaisille kuten serkkupojat, ja sitten kun Luca on iso poika, niin hän saa kiivetä niihin oman isin kanssa. Nyt vielä leikitään tukevasti lähinnä maan tasalla äidin kanssa, enkä minä korkeanpaikan kammoisena edes haluaisi katon rajaan kiipeilemään. Kauhistuttaa koko ajatus.

Mistä tällainen ihannoimisjuttu sitten tulee? Varmaankin pieni poika katselee vanhempia ja haluaisi osata tehdä samoja juttuja ja olla tavallaan yhtä iso ja taitava kuin isot pojat. Muistan itsekin esimerkiksi kouluajalta miten aina ne luokkaa tai paria ylemmällä olevat tytöt näytti jotenkin niin muodikkaille tai jotain sinne päin. Tämä kehityshän on ainostaan hyvä juttu, koska matkimalla lapsi oppii tärkeitä taitoja ja kehittyy koko ajan muutenkin. Kaikki siis hyvin, kunhan tämä kehitys ei tapahdu liian nopeasti. Minä haluan vielä nimittäin itse osallistua leikkeihin ja nauttia pienen poikani kanssa asioiden jakamisesta.

Ihania yhteisleikkejä sekä pienempien että isompien lasten kanssa ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *