Hae
Arjen suklaasuukkoja

Taaperon ihmeellinen kyky omaksua puhetta – Näin lapseni yllättää ja ilahduttaa minua

Viime viikot olen ihmetellyt syvästi taaperomme kykyä omaksua puhetta. Luca on nyt 2 vuotta ja kuukauden vanha, ja hän kommunikoi jo todella taitavasti kielen avulla. Aivan yhtäkkiä puhe ryöpsähti eteenpäin. Olen kuullut, että näin kävisi, kun lapsi aloittaa päivähoidon, mutta meillä tämä ei ole voinut olla syynä. Siinä kumoutui sekin myytti aiemman päivähoidon aloittamisen hyödyistä. Pötypuhetta sekin, lapsi tarvitsee selvästi omaa äitiä ja omaa kotia kaikista eniten alle 3-vuotiaana, jotta maailma on sitten joskus turvallinen ja kiva paikka elää ja olla itsenäisesti.

Mutta siitä puheesta, mitä sieltä pojan suusta sitten on alkanut tulemaan. Joku aika sitten kirjoitinkin jo siitä, että poika on ilmaissut mummon ruoan olevan maailman parasta. Se on niin hellyttävää ja myös varmasti totta. Mummola on muutenkin tärkeä paikka lapsellemme, johon hän ilmoittaa päivisin haluavansa mennä. Yleensä tämä todetaan sanomalla koti loppu, tahtoo mummulaan. Muutenkin halu siirtyä paikasta a paikkaan b, kerrotaan sanomalla nykyisen paikan olevan loppu. Hauskaa kielen ilmaisua pieneltä.
Tänään aamulla, kun teimme lähtöä Hop Loppiin, niin Luca sanoi yllättäen, että äidin paita on ihana. Lisäsi vielä perään, että Lucan äiti on ihana. Siinä sitten kiiteltiin yllättävistä kohteliaisuuksista ja halittiin toisiamme. Pojan sanomana kaikki tällainen ilahduttaa niin kovasti, koska viesti on täysin aito, eikä takana ole mitään taka-ajatuksia. 
Viime aikoina poika on alkanut kertomaan, jos hänellä on nälkä tai väsy. Aiemminkin nälän yllättäessä hän on ilmaissut sen kiipeämällä syöttötuoliin, mutta nyt se kerrotaan sanoin. Erityisesti on kuitenkin ollut helpottavaa, että poika kertoo ja ymmärtää olevansa väsynyt. Sitten hän on tyytyväinen päästessään rattaisiin ja alkaa Nalle Puhin kanssa nukkumaan ilman itkuista nukuttamista. Se on niin totta, että lapsen täyttäessä 2 vuotta vanhemmuus alkaa helpottamaan, kun sanallinen kommunikointi alkaa.
Tässä olen äitinä aivan ihmetellyt kehityksen huimaa kulkua. Välillä poika on kuin papukaija toistellessaan kaikkea kuulemaansa. Niin vahva tahto kielen oppimiseen hänellä on. Meillä luetaan paljon ja uskon senkin olevan syynä kielen nopeaan oppimiseen. Muutenkin pidän tärkeänä lapsen kanssa puuhailua ja leikkimistä. Se onkin ehdottomasti yksi äitiyden ihanimmista asioista.
Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille. Me aletaan nyt pakkaamaan ja lähdetään ihastelemaan Tallinnan joulutorin tunnelmia. Kuvassa Helsingin jouluvalojen tunnelmaa ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *