Hae
Arjen suklaasuukkoja

Äitien tekemää ruokaa – Vai sittenkin isoäitien?

Olen tässä viime päivien aikana tullut siihen tulokseen, että Saarioisen mainoslause ”Äitien tekemää ruokaa” on väärin, ainakin meidän perheen kohdalla. Nimittäin poikani 2 vuotta, totesi siniset silmät vakavan pyöreinä ruokapöydässä minulle ensimmäisen kerran sen kuuluisan lauseen: Äiti, Luca ei tykkää ruoasta, tahtoo mummulaan. Niinpä, lasten suusta kuulee sen vilpittömän totuuden, jolla ei tarkoiteta loukata ketään, vaan todetaan vilpittömästi niinkuin asia heidän mielestään on. 

Pienen suostuttelun jälkeen poika kuitenkin suostui syömään. Tähän tarvittiin mieheni avustusta. Hän otti samaa ruokaa, siis pikkumakaronia ja jauhelihakastiketta, ja tuli syömään poikamme viereen. Siinä sitten isä ja poika yhdessä söivät tekemääni ruokaa, nähdäkseni suhteellisen tyytyväisinä. Näin hieman huvittava ja yllättävä ruokapulma saatiin ratkaistua.
Myönnän, että en ole kummoinen kokki. Osaan tehdä perusruokia, kuten lihapullia, jauhelihakastiketta, jauhelihakeittoa, makaronilaatikkoa ja kaikkia muitakin lapsiperheiden vakioruokia. Nämä myös valmistuvat nykyään hyvin nopeasti ja rutiinilla. Ennen perhettä ruoanlaitto kokemukseni rajoittui lähinnä salaattien kokkaamiseen ja take away sushin tilaamiseen. Minulla ei ole ruoanlaittoa kohtaan inhoa, mutta aikaa ei oikein ole siihen riittävästi. Tykkään kokata ajan kanssa, mutta yleensä sellaisesta tilanteesta ei kannata edes haaveilla. Siksi pyöräytän nopeasti taitamiani arjen perusruokia ja lapsi on syönyt tyytyväisenä, ainakin siis tähän asti.
Mikä sitten tekee isoäitien ruoasta maistuvampaa kuin meidän nykyäitien? Olen nimittäin huomannut tämän saman ilmiön myös siskonpoikieni ja monien muiden kohdalla. Mummojen ruoka on yleensä se maailman paras ruoka. Näin se vain on. Olen tullut siihen tulokseen, että mummit osaavat tehdä ruoasta maistuvampaa vuosien kokemuksen kautta. Esimerkiksi muussattuihin perunoihin lisätään pieni nokare voita makua antamaan. 
Minua tämä asia ei haittaa, mutta joskus toivon itsekin yltäväni samalle tasolle kokkina. Täytyy varmaan vain harjoitella lisää ja tehdä ruokia alusta asti itse, eikä turvautua kaupan puolivalmiisiin ruokiin, joita ei ollut olemassakaan mummojen nuoruudessa. Tämä voi olla yksi selitys mummojen maistuvaan ruokaan. Olisihan se nimittäin kaunis ajatus, että joku päivä oma lapsenlapseni sanoisi, että juuri mummolla on se maailman paras ruoka. 
Ihanaa itsenäisyyspäivän jatkoa kaikille ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *