Hae
Arjen suklaasuukkoja

Satuhieronta tuli osaksi illan rutiineja – Näin meillä aletaan nukkumaan

Luin Kaksplus-sivustolta mielenkiintoisen artikkelin, joka koski satuhierontaa sekä sen positiivisia vaikutuksia lapseen ja vanhemmuuteen (linkki postauksen lopussa). Olen lukenut aiemminkin aiheesta, mutta ohittanut sen, koska meidän lapsi ei ole vilkas tai rauhaton. Itse asiassa päinvastoin, joten olen ajatellut satuhieronnan olevan tarpeetonta. Nyt kuitenkin kiinnostuin aiheesta, koska ajattelin sen entisestään syventävän minun ja Lucan suhdetta, äitinä ja lapsena.

Meillä nukkumaanmenoon aletaan valmistautua hyvissä ajoin jo alkuillasta rauhoittumalla, joka tarkoittaa valojen himmentämistä, iltapesuja ja yöasun vaihtoa. Meillä on erikseen pehmeitä unisukkia, joista viime aikoina suosikiksi on tullut värikkäät Hop Lopp sukat, joita poika pyytää sanomalla hoppis sukat jalkaan. Kun nämä askareet on tehty, niin on iltapalan aika, joka yleensä on muroja, juustoleipää ja hedelmiä. Sitten vielä hieman leikitään olohuoneessa, jossa ykkösleluna taitaa olla tällä hetkellä mummon varastosta löytynyt isin lapsuuden ajan parkkitalo.

Monesti Luca sanoo leikin aikana itse menevänsä sänkyyn, jonka olen aiemmin käynyt avaamassa. Poika vie mukanaan sinne Nalle Puhin ja minä tuon vesipullon sekä univaipan, joka vaihdetaan vasta sängyssä. Sen vaihtamisen jälkeen Luca pyytää äitiä pöksähtämään eli hän haluaa tulla vatsani päälle makaamaan ja kuuntelemaan iltasatuja, joka on yleensä Miinasta ja Manusta. Sitten onkin satuhieronnan aika.

Tämä on erityisen ihanaa, koska huomaan miten poika nauttii siitä. Hän monesti pyytää, että äiti silittää Lucaa ja sulkee silmänsä. Satuhieronta on tarinan kertomista lapselle kosketuksen ja silittelyn avulla. Meillä tämä tehdään selkään ja jalkoihin. Luca menee itse vatsalleen, ottaa unilelun kainaloon ja huomaan miten hän nauttii hetkestä.

Satuhieronnalla kerrotaan olevan lapsen itsetuntoa vahvistava vaikutus, koska lapsi tuntee olonsa tärkeäksi ja sen jos minkä voin allekirjoittaa. Muutenkin siitä on tullut ihana iltahetki, joka valmistelee unille. Aiemminkin olen toki silitellyt poikaa nukuttamisen aikana, mutta nyt, kun satu tuli mukaan, niin poika nauttii aivan eri tavalla hetkestä ja keskittyy kuuntelemaan keksimiäni satuja. Sitten valot sammuvat ja toivon, että nukkumatti tulee pian pienelle kylään.

Suosittelen lukemaan artikkelin ja toivotan ihanaa viikon jatkoa kaikille ?

https://www.kaksplus.fi/taapero/kehitys/satuhieronta-auttaa-lasta-sopeutumaan-muutokseen-ja-vahvistaa-pehmeaa-vanhemmuutta-kokeile-kaksplussan-sadulla/

2 kommenttia

  1. Lasten ja hellan välissä kirjoitti:

    Ompas kiva idea 🙂 tätä voisi kokeilla lapsille.. Meillä ainakin lapset niin rakastaa selkään piirtämistä tms. Sipsutuksia niin varmasti toimisi. Mukavia hetkiä teille <3

  2. Suvi Maarit kirjoitti:

    Kiitos, meillä ainakin toimii hyvin ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *