Hae
Arjen suklaasuukkoja

Taaperon kanssa maailmalla – Mihin ongelmiin olemme törmänneet ja miten ne on ratkaistu?

Meidän perhe reissaa ja paljon. Siitä me tykätään ja ilmastonmuutoksesta viis, kun on matkustamisesta kyse. Tätä selittää elämysten lisäksi, että kotona meillä tehdään melkein aina töitä. Tällöin lomamatkat on lähes niitä ainoita hetkiä, jolloin olemme oikeasti vapaalla ja rennosti yhdessä koko perhe. Olen myös sitä mieltä, että liikkuminen sekä erilaisten paikkojen ja kulttuurien näkeminen tekee hyvää lapselle. Koska Luca ei ole hoidossa kodin ulkopuolella, niin näen tämän erityisen tärkeäksi. Liikkuminen maailmalla avartaa mieltä ja tarjoaa perheelle yhteisiä elämyksiä sekä lomamuistoja.

Luca pääsi lentokoneeseen ensimmäisen kerran heti kolmen kuukauden iässä annettujen ensirokotusten jälkeen. Tämä matka suuntautui yhteen suosikki kohteeseeni Dubaihin. Jännitin lentomatkustusta vauvan kanssa etukäteen aika paljon. Kyselin vinkkejä kavereilta ja varasimme nousua sekä laskua varten tutin, maitopullon ja lempileluja mahdollisia korvakipuja varten. Jännittäminen osoittautui aivan turhaksi ja poika taisi olla unessa mennen tullen yli puolet matkasta. Hieman oli turbulenssia matkan aikana, jonka tärinä yhdistettynä moottoreiden tasaiseen hurinaan, rauhoitti pienen levolliseen uneen.

Dubaihin otin mukaan Suomesta Tuttelia ja Piltin hedelmäsoseita, joita olimme alkaneet juuri hieman maistelemaan. Olimme reissussa kuitenkin kaksi viikkoa, joten koko matkan tarpeeksi näitä ei ollut. Kävimme kauppakeskuksen marketeissa hankkimassa lisäksi Nestlen äidinmaitokorviketta, jota sitten sekoitin Tuttelin kanssa, jotta pojan maha ei tulisi kipeäksi. En tiedä auttoiko tai oliko tämä edes tarpeen, mutta vatsavaivoilta säästyimme täysin. Muutenkin kaikki sujui erinomaisesti ja Luca nautti auringon lämmössä olosta vaippasillaan. Olihan se ensimmäinen kerta, kun hän oli ulkona siten, että oli kunnolla lämmintä. Aurinko teki myös hyvää atooppiselle ihottumalle, joka vaivasi Lucaa vauvana.

Toinen ulkomaanmatkamme suuntautui Wieniin, jossa olimme pitkän viikonlopun. Se reissu oli todella tarpeellinen hengähdystauko kotona olemiselle ja Luca taisi olla silloin noin 10 kuukautta vanha. Juuri sopivan ikäinen kaupunkilomalle, jossa liikutaan paljon kävellen, koska hän viihtyi vielä rattaissa hyvin. Lounaat terasseille ajoitimme pojan päiväunien ajalle ja näin me mieheni kanssa saimme syödä rauhassa ja nauttia keväisen auringon lisäksi toistemme seurasta.

Wienissä ainoa haaste taisi olla vaippojen löytäminen. Niitä kun ei myydä siellä lainkaan tavallisissa marketeissa (ainakaan keskustassa), vaan ainoastaan erillisissä kosmetiikkaan keskittyvissä myymälöissä. Pienen kyselykierroksen jälkeen vaipat löytyivät ja opimme taas yhden asian pienen lapsen kanssa matkustamisesta.

Näiden matkojen lisäksi Luca on ehtinyt elämänsä kahden ensimmäisen vuoden aikana käydä Dohassa, Tallinnassa, Kreikassa, Kalifornian rannikon autoturneella Los Angelesista ylös San Franciscoon ja takaisin Los Angelesiin sekä lukemattomilla kotimaan matkoilla, joista osa on tehty lentokoneella. Kaikki matkat on sujunut hyvin ja pienistä kommelluksista on aina yhdessä selvitty.

Dohassa suurin yllätys oli, että siellä ei ole lainkaan nestemäistä äidinmaitokorviketta, vaan pelkästään pulveria. Markettien henkilökunta katseli ihmeissään nestemäistä Nan 2 purkkia, kun he eivät olleet sellaista ennen nähneet. Tämä ongelma ratkesi siten, että Luca joi tavallista lehmän maitoa (onneksi iän puolesta jo pystyi) ja sitä sitten tilailimme huonepalvelusta huoneeseen kannussa sekä täytimme pullon maidolla aamiaisen yhteydessä. Ostimme veteen sekoitettavaa pulveria kokeeksi, mutta Luca inhosi sen makua ja kieltäytyi juomasta. Suomesta tuodut korvikkeet säästimme paluulentoa varten koneeseen.

Yhdysvalloista luulisi saavan mitä vain, mutta pieniä yllätyksiä koimme sielläkin. Siellä ei ole lainkaan taaperoille saatavilla sivusaumallisia housuvaippoja. Pelkästään teippivaippoja ja ns. ohuita pull ups pants vaippoja sivuteipillä, jotka ei soveltunut ainakaan Lucalle yövaipaksi. Käytimme niitä sitten päivällä ja öisin teippivaippoja, vaikka Luca ei enää tykännyt niiden laitosta. Marketeissa ja apteekeissa kysyttiin mistä malliksi näyttämämme housuvaippa on ostettu, kun heillä ei ole mitään vastaavaa. Vaippoja kuitenkin siis löytyi hyvin ja hieman tuttuja tapoja jouduimme vain vaippojen osalta soveltamaan.

Nyt matkakuume ja kaipuu aurinkoon vaivaa taas ja odottelemme kovasti loppuviikkoa, jolloin Finnairin black friday tarjoukset alkavat. Haaveena on koko perheen kaukomatka, eikä muuten jännitä enää yhtään lähteä taaperon kanssa. Kaikki sujuu varmasti hienosti sekä koneessa että itse kohteessa.

Suosittelen kaikkia muitakin lapsiperheitä liikkumaan mahdollisuuksien mukaan ja hankkimaan reissuilta koko elämän kestäviä lapsuusajan muistoja. Kuvissa on San Franciscon ja Wienin lomien tunnelmia. Ihanaa alkavaa viikkoa ja maanantaita kaikille ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *