Hae
Arjen suklaasuukkoja

Taaperolla tarvetta unikoululle? – Nukkumaan klo 00.00 yöllä

Meidän pikkumies on päättänyt, että hyvä aika mennä nukkumaan on joskus puolen yön aikaan. Tämä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että aamulla nukutaan pitkään. Meillä ei ole onneksi ikinä herätty kuuden tai edes seitsemän aikaan, mutta nyt herääminen on venynyt entistä myöhäisemmäksi. Tänä aamunakin Luca heräsi vasta puoli yksitoista ja jouduin hieman herättelemään häntä silittämällä hellästi poskea. Sitten pieni suostui heräämään unilta ja olikin heti täynnä virtaa ja touhua. 
Sinällään asia ei ole ongelma, koska Luca ei ole päiväkodissa. Meillä ei ole aamuisia herätyksiä töihin tai hoitoon, mutta itse tykkäisin alkaa nukkumaan hieman aiemmin. Tuntuu myös sille, että elämme aivan eri rytmiä kuin muut lapsiperheet, joissa on taaperoita. Eipä ole Hop Lopissa ruuhkaa siihen aikaan kun me sinne saavumme, koska yleensä se aika on valtaosan päiväuniaika ja leikkimässä on vain muutamia vanhempia lapsia, jotka eivät päiväunia enää nuku.
Monesti meidän illat kuluu siten, että yritän epätoivoisesti nukuttaa poikaa kymmenen ja yhdentoista välillä, mutta poika on aivan liian virkeä ja utelias nukahtaakseen. Nukutus rituaaleihin kuuluu, että Luca haluaisi kantaa sänkyyn lähes jokaisen pikkuauton, pehmolelun ja kirjan, jonka vain sillä hetkellä sattuu muistamaan. Tätä olen onnistunut hillitsemään sanomalla, että esimerkiksi piipaa-auto on jo nukkumassa ja leikit jatkuu huomenna.
Luca ymmärtää selvästi jo vuorokauden eri vaihtelut. Hän tietää, että kun tulee pimeä, niin se tarkoittaa iltaa ja tulevaa yötä, jolloin kuuluu nukkua. Mutta jotenkin hän ei vain malttaisi nukkua. Aina kun saan houkuteltua pojan pään tyynyyn, niin hän hetken päästä pomppaa pystyyn ja kyselee milloin mitäkin lelua tai perheenjäsentä. Meillä käydään läpi illalla tarkasti ketkä ovat jo nukkumassa. Poika haluaa tietää onko isi, mummo, serkut ja Limingan täti jo nukkumassa. Poika on niin herttaisen tarkka asiasta, että ei sille voi kuin hymyillä ja jatkaa pään silittämistä toivoen, että nukkumatti onnistuisi lopultakin unihiekan heittämisessä.   
Taaperoilla rytmit saattaa kuulemma heitellä paljonkin, joten toivon tämän olevan ohimenevä vaihe pojan kehityksessä. Kaikki on hyvin, kun seuraava vaihe ei ole se, että poika alkaa valvomaan ja leikkimään öisin. Olen kuullut myös tämmöistä tapahtuneen. Jännityksellä jään odottamaan mihin suuntaan unirytmi alkaa meillä kääntyä ja otan vastaan vinkkejä taaperon nukuttamiseen.
Ihanaa keskiviikko iltaa ja viikon jatkoa kaikille ?    

27 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Rytmit…. aamutoimet ja aamupala aina suht samaan aikaan. Ulkoilu tai muu aktiviteetti esim. uinti. Lounas ja päivälepo. Leikki ja päivällinen jne. nukkumaan yöunille klo 20. Ei niin vaikeaa, mutta pieni lapsi tarvitsee rytmiä arkeensa. T:Heidi

 2. Suvi Maarit kirjoitti:

  Totta, rytmit ja rutiinit on tärkeää ?

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Oho, kuulostaa aika myöhältä, voimia. Meillä jossain vaiheessa käännettiin rytmiä ihan sillä, että aamulla herätys vaikkapa kahdeksalta. Siitä se rytmi lähtee sitten kääntymään, kun ei laita päiväunille liian myöhään (jos sellaisia nukkuu), niin yöunillekin pääsee mukavaan aikaan.

 4. Suvi Maarit kirjoitti:

  Kiitos vinkistä, täytyy yrittää hiljalleen herätellä aiemmin ja jospa se rytmi alkaisi kääntyä ?

 5. Moona kirjoitti:

  Hurjan myöhän taaperoikäisille ja kaikenikäisille! Eikö teillä ole mitään rytmiä päivässä? Kuinka myöhään päiväunet kestävät? Niiltä olisi hyvä viimeistään klo 14 herätä ja riittävästi ulkoilua/aktiviteettia iltapäivään. Lapsenne vaikuttaa myös pompottavan vanhempia todella paljon. Selkeät rajat tarvitsee taaperoikäinenkin.

 6. Suvi Maarit kirjoitti:

  Kiitos Moona vinkeistä ? Meillä päikkäreiden suhteen hieman sama ongelma, että ei oikein malta alkaa niille. Yleensä päikkärit alkaa vasta kahden aikaan ja saatta sitten kestää jopa neljään, joka osaltaan selittää myös myöhäistä nukkuma-aikaa. Täytyy varmaan alkaa herättelemään niiltä aiemmin ja rajata tuntiin. Rytmiä päivästä löytyy, mutta varmaan tuo päikkäreiden pituus on avainasemassa ?

 7. Anonyymi kirjoitti:

  Jättäisin päikkärit kokonaan pois, näin meillä 2,5v saatiin ajoissa nukkumaan. Joinain päivinä nukkui päikkärit, mutta nopeasti jäivät kokonaan pois

 8. Suvi Maarit kirjoitti:

  Kiitos vinkistä, tätä koitetaan ehdottomasti, kun poika nukkuu niin pitkiä yöunia, että niiden pitäisi riittää ?

 9. Anonyymi kirjoitti:

  Rytmi se on myöhäinenkin rytmi. Ei kaikki aikuisetkaan elä samaa rytmiä. Meillä oli sama tilanne, eikö se nyt mitenkään muuten haitannut kuin tietenkin se, että oltiin aina eri rytmissä kuin muut. Pääasia kuitenkin, että lapsi nukkuu tarpeeksi ja muut rutiinit myös kunnossa. Otin muuten rennosti asian suhteen, mutta pidin kuitenkin tiukasti kiinni siitä, että päikkärit ei veny eikä mikään muukaan tekijä enää myöhästytä yöunille menoa. Pikkuhiljaa yritin aina aikaistaa nukkumaanmenoa ja nyt tuo 4v. on ns. tavallisemmassa rytmissä. Se auttoi , kun hän ei enää tarvinnut päikkäreitä. Nuorempana ei kuitenkaan olisi jaksanut , jos olisin herättänyt aikaisemmin tai jättänyt päikkärit pois. Eli ota rennosti, anna lapsen olla omanlaisensa mutta pikkuhiljaa pienin askelin ohjaa aikaisempaan rytmiin, koska luultavasti siihen joutuu sopeutumaan jossain vaiheessa kuitenkin. Ja vielä: sovitte esim 2 unikaveria, jotka valitsee mukaansa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Ehkä se olisi eka iltatoimi. Ja AINA kaikki iltarutiinit samalla, yksinkertaisella ja rauhallisella kaavalla hyvissä ajoin aloitettuna. P.s. nauti siitä, että hän ei herää kukon laulun aikaan!

 10. Suvi Maarit kirjoitti:

  Kiitos tsempistä ? Siitä olen aina nauttinut, ettei tarvitse herätä aikaisin. Olen aina kauhistellut miten äidit jaksavat, jos lapsi herää kuuden tai jopa viiden aikaan

 11. Anonyymi kirjoitti:

  Meilläkin suht sama rytmi. No eilen menivät jo klo 22 nukkumaan, kun olivat pomppineet HopLopissa itsensä uuvuksiin. Harvemmin me edes ollaan kotona vielä silloin kun "normilapsiperheet" vetelevät iltapalaa ja rauhoittuvat iltatoimille… Ei oma pää kestäisi, jos muksut kukkuisivat aamuviideltä ylös, me nukutaan pitkiä yöunia ja pitkiä päikkäreitä eikä stressierkkinä revitä lapsia ennen kukonlaulua päiväkotiin. Saadaan yhteistä aikaa perheenä enemmän, kun lapset nukkuu alkuosan miehen työpäivästä. 🙂 Onneksi nuo meidän muksut on sellaisia, että niiden rytmi on helppo tarvittaessa myös siirtää aikaisemmaksi, jos menot painottuu aamuun eikä iltaan 🙂

 12. Suvi Maarit kirjoitti:

  Kiva kuulla, ettei olla ainoita. Ja onhan se niin, että vaikka lapsi menisi nukkumaan myöhemmin, niin rytmi sekin on, eikä tarkoita, että rutiinit päivästä puuttuisi.

 13. Anonyymi kirjoitti:

  Millä perusteella päiväunilta olisi hyvä herätä viimeistään klo 14? Mielenkiinnolla kysyn 🙂

 14. Anonyymi kirjoitti:

  Kuulostaa tutulta❤️. Meillä neljä lasta. Kuopus 5v on kotihoidossa ja hän menee nukkumaan lapsista viimmeisenä. Nukahtaa yleensä 22.30-24.00 ja herää aamuisin 10-11, joskus jopa 12?. Päikkäreitä ei ole nukkunut enään kahteen vuoteen.

 15. Suvi Maarit kirjoitti:

  Kuulostaa hyvälle rytmille ?

 16. Anonyymi kirjoitti:

  Ennen klo 14 nukutut päiväunet eivät vaikuta yöuniin, siksi tämä suositus. Ja samaa mieltä, rajat on rakkautta, myös uniasioissa ?

 17. Karkkis kirjoitti:

  Meillä on ollut myös aina myöhäinen rytmi, vaikka ihan puolille öin ei ole lapset kukkuneet. Hassua, miten myöhäinen rytmi yhdistyy monen mielessä rytmittömyyteen ja rutiinittomuuteen. Meillä on aina ollut rytmi ja rutiinit, mutta vain hieman myöhempi kuin keskimäärin.

  Juuri 2,5 vuotiaana meillä rytmi alkoi myöhentyä tosin liikaa, joten silloin jätettiin päiväunet pois. Se auttoi pitkäksi aikaa. Nyt 4-vuotiaana unen tarve on taas muuttunut, joten nyt oli pakko alkaa aikaistaa rytmiä, jotta illat eivät venyisi omaan makuun liikaa. Mutta on vaikea muuttaa rytmiä, kun omakin luontainen rytmi myöhäinen!

 18. Suvi Maarit kirjoitti:

  Sama juttu meillä, rytmien ja rutiinien puute ei ole ongelma, sillä ne meiltä löytyy. Niin kauan, kun poika on kotihoidossa, myöhäinen rytmi ei ole ongelma

 19. Anonyymi kirjoitti:

  Kyllä nämä uniasiyt ovat yksilöllisiä. Meillä viisivuotias nukkuu 16-17 ja nukahtaa kymmeneltä. Eli päiväuniaika vaikuttaa iltauniin jos illan rytmi on kovin aikainen.

  Mä en ikinä oo suostunut siihen et lapsen unia keskeytettäisiin. Uni on aivoille älyttömän tärkeä juttu.

 20. Anonyymi kirjoitti:

  Joskus lipsahtanut meilläkin tähän mutta rytmi on suht helppo korjata. Aikaisin vaan ylös, ajoissa päikkärit ja ajoissa nukkumaan. Ei nää ole maailmanlopun asioita, eikä tee vanhemmista huonoja 🙂

 21. Suvi Maarit kirjoitti:

  Näinhän se asia on. Itse ei vaan raski herättää pikkuista, kun nukkuu niin suloisesti ?

 22. Emziina kirjoitti:

  Ite kans ehdotan tätä silloin kun nukkuu noin myöhään. Jos joku päivä sit herääkin vaikka klo9 niin heti on päikkäritkin pari tuntia aikasemmin ja eivät vaikuta niin yöuniin. Melkeinpä viimeistään klo14.30 pitää olla päikkäreillä tai muutoin ei nukuta ennen klo00…

 23. Anonyymi kirjoitti:

  Meillä koko perhe elää samaa rytmiä. Isommat lapset lähtevät kouluun klo 7.15 ja mies töihin klo 5-6. Tykkään olla sängyssä jo 20.30, katsella netflixiä ja juoda aamukahvini klo 6. Eipä tarvitse lasten opetella uutta rytmiä koulun alkaessa tai työelämään siirtyessä, kun rytmi on jo omasta takaa sopiva.

 24. Suvi Maarit kirjoitti:

  Kuulostaa toimivalle rytmille ?

 25. Anonyymi kirjoitti:

  Meillä ainakin vaikuttaa yöunille käymistä nuo ennen klo 14 nukutut päiväunet.
  Lapsi kolme vee, eikä ole nukkunut päiväunia kohta vuoteen, yöllä vetää 12-13h. Nukkumaan käydään yleensä klo 20-21 välillä.

  Aiemmin, kun päikkärit kuului päivärytmiin, yöunille käytiin klo 22-24 ja se oli minulle itselleni liian raskasta, kun ei ollut ollenkaan omaa aikaa.
  Vinkkinä tuohon nukutusasiaan; kun mennään sänkyyn, luetaan iltasatu tms, mikä teillä on se oma juttu ja sitten sanotaan hyvää yötä, jonka jälkeen tehdään selväksi, että nyt nukutaan eikä enää jutella. Itse sanon lapselle, että puhutaan lisää aamulla, nyt unille. Eikä tätä tarvitse sanoa "julmasti" vaan lempeän jämäkästi.
  Sitten vain hengittelee rauhallisesti sekä vähän jopa korostetusti ja vaikka lapsi yrittäisi jutella, ollaan vain nukkuvinaan 🙂 pian ei jaksa enää kysellä, vaan ottaa mallia ja käy itsekin unille.

 26. Anonyymi kirjoitti:

  Totta kai lapsi valvoo myöhään jos saa nukkuakin melkein puoleenpäivään. Jos tahdot muuttaa rytmiä niin ei muuta kuin herättämään aamulla aikaisemmin jolloin varmasti tulee uni myös illalla. Mutta jos tää rytmi toimii teille, niin mikäs siinä 🙂 Tietysti jossain kohtaa on pakko rytmiä muuttaa kun päivähoito/työt/eskari/koulu tulevat ajankohtaisiksi..

  Meillä mennään nukkumaan klo 19.30, herätään klo 7 ja päikkärit nukutaan klo 12-13.30. Lapsi on 2v ja rytmi erittäin toimiva, ehditään nähdä paljon kavereita, käydään perhekahviloissa eikä rytmiä tarvitse muuttaa kun ensi vuonna alkaa päiväkoti 🙂

 27. Suvi Maarit kirjoitti:

  Jossain vaiheessa rytmin muutos tulee ajankohtaiseksi, jos ei itsestään muutu. Nyt mennään yö ja aamu kerrallaan katsoen kääntyisikö rytmi ja mihin suuntaan. Tiedostan, että tilanteen pitää muuttua jossain vaiheessa, mutta nyt en ole raskinut pientä vielä herättää ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *