Hae
Arjen suklaasuukkoja

Miesten suhde kotitöihin – kuuluuko heitä passata?

Arvostaako miehet kotitöitä? Tai ymmärtävätkö he edes miten paljon aikaa niihin kuluu vuorokaudessa? Käsi ylös kaikki ne naiset, jotka järjestelevät kotia aamusta iltaan ikään kuin huomaamatta astianpesukoneen täytön, ruoan laiton, pyykin pesun ja lapsen syöttämisen ohessa. Itse kuulun näihin vaimoihin, enkä usko olevani ainoa.

Aamulla kun herään, niin työvuoro alkaa välittömästi. Lapsen hoidon ja päiväkuntoon laittamisen ohella, laitan kodin järjestykseen sekä yritän samalla suoriutua omista aamutoimista. Yleensä teevesi ehtii jäähtyä vähintään viisi kertaa ennen kuin saan sen juotua, meikkaaminen on aika haastavaa, kun lapsi keksii juuri silloin haluta syliin sekä sängyn petaaminen kestää ikuisuuden, koska pojan mielestä se on maailman hauskinta leikkiä. Onneksi minulla ei ole aamuisin kiire minnekään, koska sen verran aikaa liikkeelle lähteminen nykyisin vie.

Pitävätkö miehet itsestään selvyytenä, että kodin työt on ns. naisten töitä ja ne kuuluvat automaattisesti naisten hoidettavaksi? Aivan tähän en usko, mutta jos itse en tekisi tätä sala siivoamista ja järjestelyä, niin kotimme olisi melko pian huomattavan epäjärjestyksessä. Myönnän myös, että haluan hoitaa tietyt kotityöt omalla laillani, kuten astianpesukoneen täyttämisen. Tunnustan kuuluvani niihin puolisoihin, jotka uudelleen järjestävät astianpesukonetta miehen täytön jälkeen, koska eihän ne pienet lautaset kuulu isojen paikalle tai kauhat sekä lastat aterimien telineelle. Jotkut asiat on vaan helpompi ja nopeampi hoitaa itse.

Vaikka nainen hoitaisi kaikki kotityöt, niin sekään ei välttämättä riitä kaikille miehille, vaan tämän lisäksi he haluaisivat elää kotona kuin viiden tähden hotellissa. Kahvit pitäisi keittää ja tarjoilla, korjata likaiset astiat pöydästä ja hakea lisää juomista tai milloin mitä he keksivät vain haluta. Tätä he yleensä perustelevat sillä, että hoitavat miesten töitä. Tällä tarkoitetaan kai lumitöitä ja sen sellaista. Mutta tarvitseeko näistä miesten töistä huolimatta kuitenkaan kenenkään naisen kotipalvelijaksi ryhtyä? Ehkä joku nainen vapaaehtoisesti haluaa ja tykkää passata, kuten Sirpa Selänne on lehdessä kertonut tykkäävänsä, mutta mielestäni ei tarvitse, eikä meillä näin asia olekaan. Onhan se tietenkin joskus hurmaavan alkukantaista vähän passata omaa miestä, mutta silloin syynä on oma halu eikä suinkaan pakko tai käsky.

Loppupäätelmä asiasta on, että vastavuoroisuus on hyvä muistaa myös kotitöiden osalta. Kenenkään elämän tehtävä ei tulisi olla ainoastaan pyykkien, villakoirien tai likaisten astioiden hoitaminen, vaan muutakin sisältöä elämässä ja arjessa täytyy olla. Olen myös huomannut, että kotitöistä tarvitsee aivan samalla tavalla lomaa kuin kodin ulkopuolisesta työelämästä, jotta taas sitten jaksaa arjen puurtamista ja ehkä jopa sitä pientä passausta.

Ihanaa syksyistä keskiviikkoa kaikille ?

2 kommenttia

  1. Anu kirjoitti:

    Tätä lukiessa ei voinut kuin ihmetellä, miten jonkun naisen mielessä edes käy tälläset asiat vuonna 2019. Pitääkö miestä passata? Jos ”pitää”, kannattaa kurkata peilistä kuka teki niin ja mahdollisti sellaisen ”työnjaon”, siinähän orjailee sitten.

    • suvimaarit kirjoitti:

      Ainahan kaikkea pohdiskella voi. Toiselle passaamista ja toiselle iloa tuottavaa läheisen huomioimista. Kukin perhe toimikoon omalla tyylillään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *