Hae
Arjen suklaasuukkoja

Äidin hyvinvointi arjen keskellä

Tämä aihe on niin tärkeä ja aina ajankohtainen, että ansaitsee tulla nostetuksi esille. Olen itse kohta 2-vuotiaan pojan äiti ja vastaan meillä kotona täysin arjen pyörityksestä. Likapyykeistä, pojan syömisestä, rokotuksista, koirien hoidosta, siivouksesta, vaatteiden hankinnasta, ruokaostoksista ja niistä lukemattomista muista kodin töistä, joita meidän kaikkien arkeen mahtuu tuhansia. Tiedän siis omasta kokemuksestani sen, miten tärkeätä on oma jaksaminen, kun arkea suoritetaan aamusta iltaan. Miten tärkeätä onkaan saada hetkeksi rauhoittua ja saada se oma hetki itsensä kanssa.
Olen alkanut huomaamaan, että äidin hyvinvointi heijastuu koko perheen ja erityisesti lapsen hyvinvointiin. Ei ole kenenkään etu, että äiti muuttuu tyhjäksi suorittavaksi robotiksi, joka on ruuhkavuosien keskellä kadottanut oman itsensä ja hyvinvointinsa. Mielestäni jaksan olla parempi äiti ja myös vaimo miehelleni, kun välillä saan niitä omia hetkiä, jolloin mieli lepää ja aivot saa purkautua kuormituksen aiheuttamasta stressistä sekä kiireen aiheuttamasta kireästä olotilasta. 
Olen ymmärtänyt sen, että voidakseni hyvin minun täytyy tehdä valintoja. Joka paikkaan ei voi, eikä edes tarvitse ehtiä. Minun valintani oli äitiys ja lapseen sekä kotiin panostaminen täysillä. Tämän valinnan tein ainakin hetkellisesti oman urani kustannuksella, joka ei yllätyksekseni tunnukaan lainkaan uhraukselta. Aikaisemmin oma identiteetti rakentui menestyvän virkanaisen ulkoiseen kuoreen, mutta nyt tilalle on tullut äitiyden ja naiseuden tärkeyden ymmärtävä onnellinen ihminen. Juuri näin minä voin hyvin ja jaksan pitää omasta sekä perheeni hyvinvoinnista päivittäin huolta.
Hyvinvointiin vaikuttaa paljon myös päivittäiset pienet valinnat, joihin on kohtuullisen helppo itse vaikuttaa. Riittävästi ei voi korostaa unen tärkeyttä (mikä lapsiperheissä kortilla), laadukkaan ravinnon antamaa energiaa, monipuolisia vitamiineja ja kaikkia niitä pieniä tekoja, jotka ilahduttavat ja auttavat jaksamaan. Minulle tällainen hetki voi olla kuppi haudutettua yrttiteetä illalla jumpan ja kuuman suihkun jälkeen, kiireetön lenkki koirien kanssa tai sisustuskaupassa kiertely pojan nukkuessa rattaissa päiväunia. Pienilläkin teoilla on väliä ja niistä muodostuu kokonaisuutena hyvä ja tasapainoinen elämä.
Tämän kirjoituksen lopetan ohjeeseen, joka pätee ainakin meidän perheessä. Muistutan tästä myös aviomiestäni leikkimielisesti: happy wife, happy life.
Ihanaa loppuviikkoa kaikille ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *